23
uto, jul

Podmetnut požar u Crkolezu kod Istoka

Info

U selu Crkolez kod Istoka večeras oko 20 časova nepoznate osobe podmetnule su požar na tri različite lokacije međusobno udaljene oko 400m.

Stanoje Savić je pretrpeo najveću štetu, samo njemu je izgorelo više od 50 ari šume dok je drugima manja šteta jer su vatrogasci stigli na vreme. Policija je izašla na licu mesta i vrši uviđaj. Kako je izjavio Savić za Radio BRAVO "video je da nešto gori ali je pomislio kako je neko zapalio smeće dok ga nije pozvao komšija i rekao mu da gori njegova šuma. Na 400 m od šume je goreo plot od komšije. Kako nisu mogli da ugase vatru odmah su pozvali vatrogasce dok su svi pomogli u gašenju požara".

U Crkolezu živi oko 60 porodica i to je jedino mesto u opštini Istok koje se nije iselilo 1999. godine.

Ovo je četvrti napad na Srbe u Metohiji u poslednje dve nedelje. Samo pre par dana u selu Sinaje porodici Zuvić je zapaljeno više od 1000 bala sena, dok su autobusi koji prevoze Srbe kamenovani u dva navrata. Do sada niko nije odgovarao za ova dela, kao ni za ranije učinjena. Srbi u opštini Istok ne osećaju se bezbedno i iz tog razloga sve ih je više koji napuštaju svoja vekovna ognjišta.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je Radiju BRAVO da je veoma zabrinut zbog učestalih incidenata u opštini Istok, i da je nakon požara u Sinaju pre nekoliko dana kada je Zuvićima zapaljeno 1000 bala sena, večeras podmednut požar u selu Crkolez.

“Meštani su sa pravom uplašeni i posebno brine činjenica da još uvek nismo saznali prethodne piromane, i pitamo se da li ista grupa ima nameru da ove ljude zaplaši. Ministarstvo na čijem sam čelu će pomoći meštanima Crkoleza da nakon incidenta ostanu isto onako odlučni kao i kada su ostali u još težim trenucima, kada su bili pod svakodnevnin pritiscima i napadima,”- rekao je on.

Jevtić je kazao da Srbi u ovom selu ovoga puta neće biti sami u borbi za opstanak  na Kosovu i da će im materijalnu štetu nadoknaditi i da se nada da će i strah zajednički prebroditi.

Jevtić, koji je najoštrije osudio večerašnji incident, pozvao je nadležne da stanu u zaštitu nevećinskih naroda na Kosovu, pronađu i kazne počinioce.