23
uto, jul

Jevtić, Đurić i Sertić posetili preduzetnike u Lešku

Foto: MZP

Info

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je u Lešku da je najvažniji državni i politički cilj na Kosovu obezbediti da fabrike rade, jer će na taj način biti sačuvani i građani.

Sertić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić obišli su pogone Fabrike otkovaka “Lola” u Lešku na severu Kosova i tom prilikom poručili da će ova, ali i Vlada Srbije koja bude formirana nakon izbora 24. aprila, podržavajući ekonomiju, nastaviti da podržava i građane na Kosovu i Metohiji.

Što se tiče fabrike “Lola” jednostavno želim da kažem svim radnicima i rukovodstvu da ne treba da brinu, država će voditi računa o ovoj fabrici kao što je vodila i do sada,  jer ako ne budemo obezbedili da fabrike i pogoni rade nećemo imati ni naše ljude, rekao je Sertić.

On je dodao da je to međusobno uslovljeno i da je to najvažniji državni i politički cilj što se tiče prostora Kosova i Metohije i da ova fabrika može da služi kao primer mnogim državnim pa čak i privatnim preduzećima u centralnoj Srbiji.

“To nam daje ozbiljan potencijal da razmotrimo sve mogućnosti na koji način možemo da rešimo trenutne statusne probleme kompanije i da razmišljamo o ozbiljnim potencijalima koje ova fabrika ima”, rekao je Sertić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je nakon razgovora sa radnicima ove fabrike, da je vitalni interes da ona nastavi da radi i funkcioniše, jer izdržava veliki broj porodica u ovom kraju.

“Za sve ljude na KiM je značajno da znaju da Vlada Republike Srbije stoji, kako iza naroda, tako i iza privrede koja je u osnovi ekonomskog dela opstanka našeg naroda na KiM. I Vlada koja će biti formirana nakon aprilskih izbora nastaviće da podržava ovaj narod na taj način što podržava ekonomiju”, poručio je Đurić.

Direktor “Lole” Prvica Jevremović zahvalio se delegaciji Vlade Srbije koja je obišla fabriku i istakao da je poseta podstrek da nastave sa radom, naročito nakon što su vratili deo dugovanja koji su imali od ranije.

U “Loli” u Lešku radi 157 radnika, a prosečna plata je 32.000 dinara.

“Nastojimo da uvećamo trižšte, da povećamo proizvodnju, samim tim da uvećamo broj radnih mesta što je težišna stvar na ovom našem prostoru, kako bi se ljudi zaposlili, radili i videli egzistenciju na ovom prostoru”, rekao je Jevremović.

Sertić i Đurić u pratnji dvojice srpskih ministara u Vladi Kosova Dalibora Jevtića i Ljubomira Marića potom su posetili i privatnog preduzetnika Slavišu Lakićevića u selu Kutnje koji se bavi vinogradarstvom i proizvodnjom sadnica maline.