23
uto, jul

Kako žive Srbi povratnici u Klini

RTS

Info

U poslednjih nekoliko meseci pojačani su napadi na srpska domaćinstva u Klini i okolnim selima. Srbima se neretko preti, a njihovu imovinu i dalje uništavaju nepoznati počinioci. U opštini Klina živelo je oko 7.000 Srba, a sada je, u samoj varošici samo 50 povratnika, među njima svega šestoro dece.

Porodična kuća Ljubice Radosavljević u Klini nedavno je kamenovana. Incident je prijavljen kosovskoj policiji koja je obavila uviđaj.

Ljubica Radosavljević rekla je da se mnogo uplašila. "Policija me je pitala da li ću da idem ili ostajem, a gde da idem rekla sam, ovde hoću da živim", kaže Ljubica.

Kuća Milovana Ribaća u Drsniku izgorela je dok je bio u poseti svojoj porodici koja živi u Kraljevu. Počinioci nisu uhapšeni.

"I pored ove paljevine dolazim, hoću da zaštitim imovinu i očekujem da mi se kuća obnovi", kaže Milovan Ribać.

"Kad nam pale kuće kako možeš da budeš bezbedan. Osam kuća nam je upaljeno i to noću, a ukupno 17 je uništeno", priča Miomir Ribać iz sela Drsnik.

U Dolcu i srušene i obnovljene kuće a tek poneki povratnik. Slobodan Bacić neumorno radi na obnovi imanja.  

"Odavde niko ne može da me otera. Čovek treba da oseti šta znači Kosovo. Za Kosovo moraš srcem i dušom da se boriš. Moraš da budeš ovde. Srbija mora da učini sve da ja ovde ostanem", kaže Slobodan Bacić.

Suočeni sa strahom i nemaštinom, pojedini Srbi odlučuju se za prodaju imanja.  

Vinka Radosavljević, načelnik Pećkog okruga kaže da se najviše napadaju oni koji su najstariji - to su staračka domaćinstva i porodice koje su malo izolovane.

Prema njenim rečima, zbog svakog napada dođe do toga da po jedna porodica ode.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jeftić kaže da, zbog loše političke situacije u Pokrajini, povratka gotovo da nema. Uprkos tome, plan za povratak postoji.

"U određenom roku u naredne tri godine planiramo da vratimo sve one koji su izrazili želju da se dobrovoljno vrate", rekao je Jeftić.

Nedavno raspisane poternice Osnovnog suda u Peći za 14-oricom Srba iz Kline zbog navodnih ratnih zločina dodatno su uznemirile povratnike. Kažu da su se optužnice pojavile tek kada su oni izrazili želju da se vrate.