23
uto, jul

Spahiu: OEBS neizbežan, Pavićević značajan za izbore

Tanjug

Info

Analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je da je OEBS neizbežan faktor kada je u pitanju sprovođenje izbora za Skupštinu Srbije na Kosovu i da bi oficir za vezu Vlade Srbije sa Prištinom Dejan Pavićević trebalo da ima značajnu ulogu u organizaciji.

Spahiu je u izjavi Tanjugu rekao da ne veruje da će biti problema u organizaciji i sprovođenju izbora za parlament Srbije na Kosovu i da će izborni proces teći onako kako ide u Srbiji.

On je naglasio da je mišljenja da je sazrelo vreme da se srpski izbori na Kosovu organizuju preko predstavnika Srbije na Kosovu - oficira za vezu Vlade Srbije sa Prištinom.

Spahiu je kazao da ne očekuje bilo kakve incidente prilikom sprovođenja sledećih srpskih izbora na Kosovu te da ih, kako ističe, neće biti na Kosovu ako ih ne bude u Srbiji, a odgovornost je na policiji da osigura da sve protekne bez problema, u šta, kaže, ne sumnja.

Spahiu je ocenio da izbori neće usporiti briselski proces i dijalog Beograd-Priština, jer ne očekuje da će biti suštinske promene u političkom spektru Srbije posle izbora.

"Tako da će briselski dijalog biti nastavljen, a trebalo bi da bude ubrzan, naročito ako premijer Aleksandar Vučić dobije podršku", kaže Spahiu i tvrdi da se Beograd do sada "cenjkao oko nekih stvari, koje mogu ovako ili onako da se prevaziđu kada je u pitanju odnos sa Kosovom odnosno sa Prištinom”.

Poslednji srpski parlamentarni izbori na Kosovu održani su 2014. godine, uz podršku OEBS-a.

Te godine, kao i prethodne, bilo je otvoreno 90 biračkih mesta, a pravo glasa imalo je 107.958 građana.