23
uto, jul

Na groblje za Zadušnice uz pratnju policije

Tanjug

Info

Više od 300 Srba jutros je uz pratnju Kosovske policije, na Zadušnice, posetilo pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Srbi su do groblja, u južnom delu Mitrovice koji je nastanjen albanskim stanovništvom, stigli organizovano autobusima koje je pratila policijska patrola i privatnim automobilima. Incidenata nije bilo.

Tek poneki čitav spomenik, grobovi oskrnavljeni, biste odnete - to je slika koja je i ovaj put dočekala sve koji su došli da upale sveće za pokoj duša preminulih rođaka i prijatelja.

Nataša Veljković živi u Smederevu i danas je prvi put posle 18 godina došla na groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice gde su joj sahranjeni roditelji.

Pričali su joj da je većina spomenika uništena, ali sliku koju je zatekla nije očekivala.

"Moji roditelji su sahranjeni ovde, nisam bila 18 godina i sad sam došla, pod tako sam snažnim utiskom, pričali su mi ali nisam mogla da verujem da je ovako. I strašno mi je i ne znam kada ću sledeći put doći. Razočarana sam, teško mi je, ne znam šta bih rekla", kazala je Veljković.

Njihovo groblje u severnom delu grada nije taknuto, održava se - napominje ona, dodajući da se vidi kome smetaju spomenici na groblju u južnoj Mitrovici, da je to jasno svima, ali da ne može ništa da se uradi protiv toga.

Radomir Milić kaže da na groblju osim trotoara ništa više nije urađeno.

"Mi prođemo pored njihovog groblja (u severnom delu Kosovske Mitrovice) što se kaže kao pored turskog groblja, niko glavu ne okrene. Mi njihove ne diramo a što oni naše diraju, zasto im to smeta, hoće izgleda da nas zatru odavde, a mi se ne damo. Dolazimo, obilazimo, čistimo, održavamo koliko možemo", kaže Milić.

Nata Vidosavljević kaže da se rečima ne može opisati koliko je teško doći na groblje i svaki put zateći istu sliku.

"Sve ruševine, njihovo groblje nije taknuto, a naše katastrofa. Dođem ovde - razočaram se, kad odem kući, bolujem. Rekli su da će popraviti ali ništa po tom pitanju nisu uradili. A da je teško, svakome je teško. Čak ima roditelja kojima su deca ovde sahranjena, nema traga, ni spomenika niti bilo kakvog obeležja, nasred groblja pale sveće", razočarano kaže Vidosavljević.

Protojerej stavrofor Milija Arsović, arhijerejski namesnik kosovskomitrovački kaže da na groblju ništa novo ne može da se vidi, sem iste slike srušenih spomenika.

"Novine ovde čovek kao i da ne vidi. I dalje ruševine, polomljeni spomenici, urušeni krstovi. Nadamo se Bogu i to nam je obaveza da vodimo računa i da ovo groblje, ako Bog da, pokušamo na sve načine da obnovimo jer moramo opet da stavimo simbol krsta koji je ovde bio mnogo godina", kazao je Arsović.

Na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice kapela koja je bila uništena, obnovljena je nedavno.

Na tom groblju više od 70 odsto nadgrobnih spomenika je nakon završetka sukoba 1999. godine porušeno ili oskrnavljeno.