17
pon, jan

Danas: Srbija menja zakone zbog KiM

Info

 

Beograd - Srbija će radi sprovođenja briselskog sporazuma s Kosovom morati da menja veći broj zakona, ali je nepoznato koliko i kojih, piše list Danas.

danas-logo

U tekstu pod naslovom "Misteriozan plan primene Sporazuma", list piše da je Plan primene Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji je Vlada Srbije usvojila u nedelju, "prosleđen svim ministarstvima kako bi se pripremila analiza o tome koje je zakone neophodno menjati".

Međutim, da li će i kada biti objavljen plan primene Sporazuma, niko ne znao da kaže, a, nezvanično saznaje list u Vladi, nije isključena mogućnost da će taj državni dokument "ostati daleko od očiju javnosti".

Prema informacijama lista, moraće da dođe do promene propisa o mreži sudova, lokalnoj samoupravi, iz oblasti unutrašnjih poslova i obrazovanja.

Izvor "Danasa" iz Vlade kaže da će najpre verovatno morati da se donese ustavni zakon koji će regulisati promenu čitavog seta akata.

"Planom primene Sporazuma predviđa se da moramo do kraja juna da krenemo sa implementacijom makar nekoliko tačaka iz tog dokumenta, kako bismo dobili datum pregovora za članstvo u EU. Do kraja godine moraće da se sprovede veći deo Sporazuma, naročito u vezi s policijom i pravosuđem, a predviđeno je i da se lokalni izbori na severu Kosova održe u oktobru", navodi neimenovani sagovornik lista.

Informaciju o potrebi promene zakona radi primene Sporazuma za list je potvrdio predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun (SNS), ali je dodao da se "detalji još ne znaju".