17
pon, jan

Dačić: Bezbednost na KiM krhka

Info

 

Beograd - Bezbednosna situacija na KiM i dalje je veoma krhka, a posebno zabrinjavaju česti incidenti, istakao je premijer Ivica Dačić u razgovoru s predstavnicom UN.

dacic-un

Dačić je u razgovoru sa visokom komesarkom Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj upozorio da je u prva četiri meseca ove godine zabeleženo 60 etnički motivisanih napada i posebno ukazao na težak položaj 200.000 interno raseljenih lica iz južne pokrajine, koji nemaju mogućnost održivog povratka.

Premijer Srbije je istakao da je u ovoj godini evidentirano svega 47 individualnih povratnika, zbog čega će, dodao je, Srbija biti prinuđena da zatraži dodatnu pomoć EU kako bi se efikasnije rešavali problemi povratka interno raseljenih lica.

Pilajeva je istakla da je Srbija zabeležila vidan napredak u ostvarivanju ljudskih prava i insistirala na promociji kulture ljudskih prava kao politike vlasti na svim nivoima.

Ona se danas razgovarala i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nikolić je sagovornici preneo zabrinutost oko poštovanja ljudskih prava Srba na KiM, zbog čega, kako je poručio, Srbija u direktnim pregovorima sa privremenom administracijom u Prištini, nastoji da zaštiti prava svih gradjana koji žive u toj pokrajini.

"Pošto je to deo teritorije Srbije koji je naša zemlja poverila u nadležnost UN, Srbiji je bitno da se tamo u potpunosti poštuju ljudska prava svih građana, pa tako i pripadnika srpske nacionalnosti", naveo je Nikolić.