17
pon, jan

Dačić na sednici SB UN o Kosovu i Metohiji

Info

 

Njujork - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić govoriće danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o stanju na Kosovu i Metohiji.

savet bezbednosti

Ban je u izveštaju koji je dostavljen Tanjugu pozdravio postizanje sporazuma između Beograda i Prištine i ocenio da se radi o istorijskom dostignuću, ocenivši da su tim dogovorom data značajna ovlašćenja zajednici srpskih opština.

Generalni sekretar UN je u izveštaju pozvao dve strane da otvore kanale komunikacije i učine napore da se sporazum sprovede .

"Pozdravljam prvi sporazum o vodećim principima za normalizaciju odnosa postignutih u okviru dijaloga, uz posredovanje Evropske unije. Ovo je istorijski uspeh ", rekao je generalni sekretar UN.

U tromesečnom izveštaju se navodi da je napredak postignut u dogovoru oko razmene oficira za vezu, što se ocenjuje kao olakšanje normalizacije komunikacije između dve strane.

Uz pohvale za političko vođstvo u Beogradu i Prištini, Ban je pozdravio i ulogu u dijalogu koju je imala Evropska unija.

Ban se osvrnuo i na istragu o trgovini organima koju vodi specijalni istražni tim, ocenivši da se prikupljaju i analiziraju informacije dobijene od institucionalnih izvora.

Prvi čovek UN je pohvalio informacije dobijene od tužioca za istraživanje ratnih zločina Vladimira Vukčevića, dok je međunarodne tužioce koji još ne izlaze sa nalazima svoje istrage opravdao složenošću istražnog postupka .

Dan uoči sednice SB UN, premijer Srbije se u sedištu Ujedinjenih nacija na Ist riveru sastao sa generalnim sekretarom svetske organizacije.

Dačić je izjavio da naša zemlja čini sve na implementaciji onoga što je preuzela kao obavezu briselskim sporazumom i dodao da je o tome obavestio generalnog sekretara UN Ban Ki- muna na sastanku u Njujorku.

Dačić se pored Bana, u zgradi na Ist riveru, sastao i sa ambasadorima Rusije i Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama.

"Sa generalnim sekretarom sam razgovarao o tome kako bi UN mogle da pomognu u sprovođenju sporazuma, i insistirao sam na UNMIK-u, KFOR-u i Euleksu kao garantima bezbednosti za srpski narod", rekao je Dačić za Tanjug.

Srpski premijer je dodao da je sastanke na tu temu sa drugim ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN imao ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

"Mi ćemo na sednici (Saveta bezbednosti) izneti neka naša zapažanja, primedbe, koje se tiču situacije na terenu, naročito po pitanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji", istakao je premijer.

Dačić je za 20. jun najavio sastanak na najvišem nivou sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, nakon čega bi ona zajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom trebalo da pošalje pismo članicama Unije, sa ocenom šta je sve urađeno na implementaciji sporazuma iz Brisela.

"Sve to u cilju da Savet EU donese pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora sa Srbijom", zaključio je Dačić.

Dačić će sutra učestvovati na sednici SB UN na kojoj će biti razmatran redovan tromesečni izveštaj specijalnog izaslanika generalnog sekretara o situaciji na KiM.

Dačić je pored susreta sa Banom, imao odvojene sastanke sa ambasadorom Rusije u UN Vitalijem Čurkijom i ambasadorom Velike Britanije koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti Lajalom Grantom.