17
pon, jan

Čepurin o KiM: Da li treba žuriti?

Info

 

Beograd - Rusija se dosledno zalaže za odbranu stavova međunarodnog prava, što znači i za zaštitu Srbije, izjavio za Danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

cepurin nikolic

"To je naša slovenska težnja prema pravednosti, koja je bliska i Srbima. Kao pravedno u ovom slučaju mi smatramo pravo Srbije da ona sama odlučuje o sudbini dela svoje suverene teritorije i u ovom smislu naš stav stvarno se ne menja", rekao je ambasador govoreći o stavu Ruske Federacije po pitanju KiM.

"U poslednje vreme više ljudi postavlja pitanje o odnosu Rusije prema briselskom sporazumu o Kosovu. Polazimo od toga da rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 ostaje međunarodno-pravni osnov kosovskog regulisanja. O priznavanju Kosova nema ni reči. Kako se nadamo, srpsko rukovodstvo je u punoj meri svesno svoje istorijske odgovornosti. Ovde je važno da sami Srbi pronađu konsenzus, za šta postoje odgovarajući mehanizmi. Da li je ovde potrebna žurba? Mislim da donošenje odluke pod spoljnim pritiskom i bez vidljivog konsenzusa Srba u budućnosti donosi velike probleme", rekao je Čepurin.