23
sub, sep

Brnjak i Jarinje otvoreni za saobraćaj

Info
jarinje
Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje otvoreni su večeras za saobraćaj. Više stotina građana severnog Kosova i dalje je na barikadama.

Administrativni prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka otvoren je večeras oko 18:30, nakon što je taj punkt na putu Kosovska Mitrovica – Ribariće posetio komandant Kfora Erhard Biler.

Administrativni prelaz Jarinje otvoren je oko 21.30, potvrdio je za RTS ministar Goran Bogdanović.

Saobraćaj je, nakon što je u potpunosti obustavljen juče popdne, otvoren za putničke automobile i autobuse, a zatvoren je za kamione i vozila koja prevoze robu iz Srbije.

Kontrolu saobraćaja vrše pripadnici francuskog i marokanskog Kfora, pogranični i lokalni policajci Kosovske policije.

Na samom prelazu pojačano je prisustvo vojnika Kfora, a Biler se nakon posete ovom prelazu uputio u pravcu Zubinog Potoka.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je agenciji Beta da je otvaranje prelaza Jarinje dobar potez međunarodne zajednice.

On je, međutim, naveo da to ne znači da Srbi "treba da se uspavaju" i odustanu od barikada na putevima jer još nisu ispunjeni zahtevi Srbije da se na prelazima Jarinje i Brnjak nalaze samo pripadnici Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti.

"Upravo očekujemo dolazak ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i šefa pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića koji će nastaviti razgovore o situaciji na severu Kosova. Nadamo se da će se u narednim danima ovaj problem rešiti", kazao je Ninić.

Kako je javio reporter Bete sa prelaza Jarinje, pre otvaranja prelaza, nešto posle 21.00 uklonjene su metalne barikade i bodljikava žica sa tog punkta, a potom je prošlo oko 20 "hamera" sa američkim vojnicima koji su otišli u bazu iznad prelaza Jarinje.

Prethodnih 24 sata na barikadama na severu Kosova, koje su Srbi postavili na putevima koji vode prema administrativnim prelazima na krajnjem severu Kosova, proteklo je mirno i bez incidenata.
Izvor: Mondo.rs