17
pon, jan

Briselski sporazum kao međunarodni

Info

 

Priština - Vlada Kosova dostavila je Skupštini na usvajanje Zakon o ratifikaciji Briselskog sporazuma između Kosova i Srbije.

skupstina kosova

Zakon se odnosi na ratifikaciju prvog sporazuma i principa koji regulišu normalizaciju odnosa. Dnevnik Koha ditore piše da zakon nije označio subjekte koji su postigli sporazum.

U tri člana, koliko ima predlog zakona, sporazum dobija tretman međunarodnog sporazuma između Kosova i Srbije.

"Sporazum u naslovu ne pominje strane koje su postigle sporazum. On nije potpisan, već je samo parafiran i ne precizira instrumente njegovog usvajanja. Takođe se ne spominje ni ime, niti uloga baronice Ketrin Ešton, kao strane koja je učestvovala u parafiranju ovog sporazuma", piše Koha.

Dnevnik ističe da je nakon usvajanja sporazuma na sednicama vlada i podrške koju je on dobio u parlamentima dve zemlje, Eštonova obaveštena da je sporazum usvojen, što znači da je on dobio legalnost potpisa.

"To se u međunarodnopravnom smislu može smatrati potpisivanjem sporazuma", rekao je za dnevnik zamenik premijera Kosova, Hajredin Kuči.

Poslanica DSK u Skupštini Kosova, Vjosa Osmani smatra da je usvajanjem u Skupštini Kosova sporazum dobio legitimnost i da se sada zakon o ratifikaciji može dostaviti Skupštini na usvajanje.

Briselski sporazum su 19. aprila parafirali premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton.