28
sre, sep

Bajden: SAD visoko cene lidersku ulogu Tačija

Info

 

Vašington - Potpredsednik SAD Džozef Bajden je izjavio je u razgovoru sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem da SAD visoko cene njegovu odmerenost i vođstvo u prevazilaženju etničkih podela i neprijateljstava iz prošlosti, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

hasim-taci 2

Tokom susreta sa premijerom Tačijem, Bajden je visoko ocenio viziju i stavove premijera Tačija, koga je nazvao neprikosnovenim državnikom koji je doneo izuzetno značajne odluke u teškim vremenima, ali uvek na dobrobit Kosova i njegovih građana.

"Istorijski sporazum postignut u Briselu otvara siguran put Kosova u EU i NATO. SAD visoko cene vašu odmerenost i vođstvo u prevazilaženju etničkih podela i neprijateljstva iz gorke prošlosti i zato Kosovu i vama u ovom procesu nikada neće nedostajati podrška SAD", rekao je Bajden, a preneo Tačijev kabinet.

Tači je zahvalio Bajdenu na nesebničnoj i neprekidnoj pomoći koju su administracija predsednika Baraka Obame i sam Bajden pružili i pružaju Kosovu, u ovim odlućujući trenucima konsolidacije nove države.

Tači je ocenio da sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije nije kraj procesa normalizacije odnosa između dve zemlje, već njegov početak i da je sada odlučujuće pitanje sprovođenje sporazuma.

Kosovski premijer je rekao da su pri kraju zakonodavne aktivnosti potrebne za ostvarivanje sporazuma i da će one odmah nakon njegovog povratka biti usvojene od Skupštine Kosova, ističući da kosovska strane neće biti povod za bilo kakvo kašnjenje.

Tokom susreta sa Bajdenom premijer Tači je otvorio i pitanje budućnosti Bezbednosnih snaga Kosova, potvrđujući viziju Kosova za ulazak u NATO, pošto su BSK izgrađene pod nadzorom i na osnovu standarda NATO, navodi se u saopštenju iz Tačijevog kabineta.