17
pon, jan

Ahtisari:Priznanje Kosova vodi u EU

Info

 

Beč - Bivši predsednik Finske i posrednik UN za Kosovo Marti Ahtisari kaže da je Srbija shvatila da, uoliko želi u EU, mora da prizna da postoji nezavisno Kosovo.

ahtisari

Ahtisari je u intervjuu za današnji austrijski list Prese rekao da je u planu koji je za Kosovo izradio sa austrijskim diplomatom Albertom Rohanom "utvrđena najbolja moguća zaštita za manjine, uključujući Srbe".

"Srbi su sada polako shvatili da, ukoliko se nadaju ulasku u EU, moraju da priznaju da postoji nezavisno Kosovo. Mislim da je ono što je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton postigla izmedju Beograda i Prištine veoma važno. To stranama šalje jasnu poruku da implementiraju ono što su dogovorile", rekao je Ahtisari.

On je dodao da to "služi i ideji da zemlje Balkana mogu da udju u Evropsku uniju".

Ahtisari je izrazio nadu da se proces proširenja Unije neće zaustaviti posle ulaska Hrvatske i ocenio da i Srbija i Kosovo treba da udju u EU, ali kada ispune sve uslove.

"Ali, treba da budemo vrlo strogi. Ne smemo nikome da dozvolimo da udje, ko nije ispunio sve potrebne kriterijume. Treba da učimo iz ranijih proširenja EU. Treba da zahtevamo sve što je i od nas zahtevano. Ali, treba i da priznamo - bez nade u ulazak u EU ne bi bilo ovih pozitivnih razvoja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi", rekao je Ahtisari.

Upitan šta je najvažnije da bi se rešio neki konflikt, Ahtisari je rekao da u prvom redu same sukobljene strane treba da budu spremne da nađu rešenje, kao i da nijedan međunarodni posrednik ne može ništa da učini ako ga ne podržavaju najvažniji akteri.

"Tu se pitaju stalne članice Saveta bezbednosti UN. Kod Kosova se početkom 2006. činilo da Rusija i Kina neće zaustaviti njegovu nezavisnost i da će se u Savetu bezbednosti uzdržati od glasanja. To se nije dogodilo. Zašto? Zato što su se pogoršali bilateralni odnosi Rusije i SAD, zbog diskusije o američkom raketnom štitu. To je zaustavilo kosovski proces, iako nije imalo nikakve veze sa Kosovom", rekao je Ahtisari.