23
sub, sep

9 godina od zločina u Goraždevcu

Info

 

Peć - U Goraždevcu kod Peći obeležava se 9. godišnjica terorističkog napada u kom su na obali reke Bistrice, na kupanju, ubijena dva srpska dečaka, a ranjena četiri.

Gorazdevac_ubistvo


U crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu biće održan parastos Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (13) koji su iz zasede ubijeni hicima iz vatrenog oružja.


Porodice, rodbina i prijatelji obićiće groblja na kojima su sahranjeni, položiti cveće, zapaliti sveće i odati poštu nevinim žrtvama.


Na obali Bistrice 13. avgusta 2003. godine albanski teroristi su s leđa pucali na decu i mlade koji su pekli kukuruz i kupali se, provodeći tako letnji raspust.

U tom napadu teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20). Rafali su ispaljeni iz pravca albanskog sela Zahač, a teroristi su ispalili 90 metaka.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopstio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevacke enklave".

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene u napadu, a pretresla je i 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i Kforu.

Posle napada predstavnici međunarodne zajednice obećali su da će "prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce", ali su ubice i danas na slobodi. Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.


Štaviše krajem 2010. godine istražitelji Euleksa su obustavili istragu zbog nedostatka dokaza, a tužiteljka Sagmajster Ranciger iz Slovenije je o tome tek 9. februara 2011. godine zvanično obavestila porodice stradale dece.

Prošle godine je portparol Euleksa Irina Gudeljević navela da je Euleks slučaj Goraždevac nasledio od UNMIK-a, sa dosijeom u “popriličnom neredu” i da je stalno pozivao da se svi koji imaju bilo kakve informacije ili dokaze u vezi sa tim zločinom jave Misiji EU.

“Naši policijski istražitelji i tužilaštvo su ponovo ispitali sve svedoke koji su bili na raspolaganju, jer mnogi od njih nisu bili tu ili nisu želeli da svedoče. Sve informacije su ponovo analizirane, ali bez rezultata i naš tužilac je doneo odluku da istragu zatvori”, kazala je tada Gudeljević.

Ona je dodala i da “svaka zvanično zatvorena istraga može biti ponovo otvorena ukoliko se pojave nove informacije".

Zločin u Goraždevcu osudili su tadašnji šefovi UNMIK-a i Kfora, predstavnici EU, SAD, Francuske, Rusije, kao i kosovski zvaničnici, a tadašnja državna zajednica Srbija i Crna Gora zatražila je zasedanje Saveta bezbednosti UN.