17
pon, jan

15. juna zatvaranje kancelarije MUP

Info

 

Beograd - Kako saznaje Blic, kancelarije MUP Srbije na KiM, prema do sada dogovorenom delu sporazuma o implementaciji, moraju da budu zatvorene do 15. juna.

kosovska mitrovica

Zatvaranje kancelarija MUP Srbije i obustava primanja novih predmeta u pravosuđu na severu Kosova - dva su uslova na koje se Srbija obavezala i koje mora da počne da sprovodi na terenu pre 28. juna, kada članice EU odlučuju o datumu za početak pregovora.

Međutim, timovi Beograda i Prištine još nisu postigli dogovor oko pripadnika MUP Srbije i njihovog budućeg zaposlenja, jer su briselski sporazum i deo koji se odnosi na policiju u planu primene u koliziji - po prvom pripadnici će biti preuzeti, a po drugom biće preuzeti u skladu sa mogućnostima. To praktično znači da najverovatnije neće svi pripadnici MUP biti zaposleni u KPS. Takođe, Priština insistira na zapošljavanju policajaca na konkursu, a Beograd na jednostavnom preuzimanju u stanice na severu.

Kada je reč o pravosuđu, sudovi na severu Kosova ne treba da uzimaju nove predmete nakon 15. jula. Telekomunikacije su tema pregovora u kojoj ne ide sve glatko, ali nije i uslov čija je primena na terenu neophodna do dana kada se odlučuje o datumu. Međutim, očekuje se postizanje dogovora.

Kako Blic saznaje, najizgledniji dogovor je da - budući da Kosovo ne može da dobije pozivni broj jer nije članica svetske mreže, ali ni UN - Srbija uzme broj koji će dati na privremeno korišćenje KiM. U zamenu, Priština treba da pristane da srpski operater Telekom koristi svojih oko 60 antena kojima pokriva sve srpske sredine, a da mreža bude u direktnoj vezi sa ostalima na KiM i da ima status lokalnih poziva, a ne rominga.

Premijer Srbije Ivica Dačić odbacio je juče mogućnost da zajedno sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem simbolično sruši barikadu na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, o čemu spekuliše prištinska štampa. Prema Dačiću, to nije priča “realna u životu”.

Kako Blic saznaje, simbolično uklanjanje barikada nije do sada bilo tema za pregovaračkim stolom, što međutim ne znači da o tom činu ne razmišljaju u Briselu