23
uto, jul

Kancelarija za KiM: Grafiti u Sušici su nova pretnja po ostanak i opstanak Srba na Kosovu

Info

Ispisivanje grafita „Albanija“ i pogrdnih natpisa na srpskom Domu kulture i na dečijem igralištu u selu Sušica, nadomak Gračanice, je „nova provokacija i pretnja po ostanak i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čija su meta i ovoga puta deca, ali i ustanove kulture koje treba da služe kao prostori tolerancije“, saopštila je danas Kancelarije za KiM.

„Ovaj vandalski čin, osim uništavanja srpske imovine, jasno ima za cilj da zastraši srpsku decu i onespokoji njihove roditelje, a ovakve provokacije u direktnoj su sprezi za idejama i snovima Aljbina Kurtija o velikoj Albaniji i etnički čistom Kosovu i Metohiji“, navodi se iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se dodaje da su srpska deca česta meta napada albanskih huligana, iako nikoga ničim ne izazivaju, već samo žele da imaju srećno i spokojno detinjstvo na prostoru Kosova.

„Međutim, na srpsku decu su albanski ekstremisti pucali, često su bila na meti fizičkih napada i uvreda, prebijana, kidani su im krstići, pa im se i ovakvim porukama stavlja do znanja da nigde nisu bezbedni“, ističe se u saopštenju.

Kancelarija za KiM će sanirati štetu koja je napravljena, ali će zahtevati i konkretne korake od nadležnih organa za pronalaženje i sankcionisanje provokatora koji su izvršili ovaj incident, jer se nijedan incident koji je usmeren ka srpskom narodu, posebno ka srpskoj deci ne sme prenebregnuti.