23
uto, jul

Počinje manifestacija “Spasovdanski dani u Prizrenu”

TV Most

Info

U organizaciji Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, Doma kulture „Gračanica“ a uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija i podršku Prizrenske crkvene opštine i opštine Prizren održaće se „Spasovdanski dani” u atrijumu crkve Sv.Spasa danas i sutra.

Program manifestacije počinje večeras u Prizrenskoj bogosloviji, predstavljanjem knjige doc. dr Jelene Pavličić Šarić “Baština Bogorodice Ljeviške i očuvanje pamćenja”.

O knjizi će govoriti prof Dragan Bulatović i autorka kao i knjiga prof. dr Radivoja Mladenovića “Govor šarplaninske župe Gora”, “Zamenice u govorima jugozapadnog dela Kosova i Metohije”, “Govor južnokosovskog sela Gatnje”, “Govor severnošarplaninske župe Sirinić”, “Govor sela Vrbičane kraj Prizrena”, “Rezultati dosadašnjih i pravci budućih istraživanja srpskih narodnih govora Kosova i Metohije”, o knjigama govori autor.

Posetioci će sutra najpre prisustvovati liturgiji u Crkvi Svetog Spasa na praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana od 8 sati, nakon čega sledi rezanje slavskog kolača.

Pozdravnu reč će imati Milena Parlić, pomoćnica Direktora Sektora za saradnju sa SPC i brigu o kulturnom nasleđu Kancelarije za KiM.

Manifestaciju će otvoriti Milan Gutić, predsednik udruženja matice, dijaspore Srba u regionu i prijatelja Srba “Koreni”.

Potom je predviđeno otvaranje izložbe slika nastalih na likovnoj koloniji “Jesen u Prizrenu”. Izložbu otvara Nebojša Jevtić, Direktor galerije umetnosti Priština-Gračanica.

U umetničkom delu programa učestvuje crkveni hor “Car Dušan” iz Štrpca i duodrama “Tražim pomilovanje Care Dušane”

Pokrovitelj manifestacije je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.