28
sre, sep

Briselski sporazum devet godina posle - poruke Beograda, Prištine i Brisela

Info

Na današnji dan pre devet godina potpisan je Briselski sporazum. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da je srpska strana ispunila sve obaveze, za razliku od prištinske koja do danas nije formirala Zajednicu srpskih opština. Evropska unija poziva obe strane da se uključe u dijalog i u potpunosti primene sve sporazume.

Maksimum od mogućeg je, po mišljenju potpisnika u ime Srbije, dobijeno pre devet godina u Briselu. Da sporazum tada nije potpisala ova trojka, Ivica Dačić nema dilemu šta bi danas bilo.

"Da nismo tada imali Briselski sporazum, ja sam siguran da bi Kosovo i Metohija odavno bilo zaokruženo kao međunarodno priznata država i veliko je pitanje da li bi tamo uopšte još bilo Srba", rekao je predsednik parlamentta Ivica Dačić.

Srba na KiM ima, ali još nema ZSO kojima se, kako napominju srpski zvaničnici, garantuju njihova kolektivna prava. Na njeno formiranje i funkcionisanje se odnosi prvih šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma.

"Moramo da pronađemo okvir u kome će se zaštititi prava Srba na KiM. Vidite šta se sve dešava jer nemamo ZSO - gaze se osnovna ljudska prava našem narodu, od slobode kretanja do mogućnosti i potrebe našeg naroda da glasa i na referendumu, ali i na izborima. Dakle, reč je o osnovnim ljudskim pravima", kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Osim na neispunjeno, srpska strana podseća i na kršenja. Zbog nedavnog poteza prištinske strane u istom danu troje zvaničnika Srbije izjavilo je da Beogradski sporazum više ne postoji.

Povod je bila smena predsednice suda u Kosovskoj Mitrovici pošto je prisustvovala sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu. Poznavaoci kažu da sve dok Briselski sporazum u punom formatu ne bude funkcionisao, nema uslova ni za dalje razgovore Beograda i Prištine na najvišem nivou.

"Mi se sada nalazimo u situaciji u kojoj taj sporazum posle devet godina maltene ne važi, osim u onom delu koji prihvataju Srbi i u onom delu koji Srbi svoje obaveze ispunjavaju. Jedno neodrživo stanje i što je najgore ne vidimo neki optimizam da će u sledećem periodu da se bilo šta pozitivno u tom smeru dogodi", kaže Miloš Garić, urednik portala "Kosovo onlajn".

Optimizma na godišnjicu sporazuma ima jedino u Evropskoj uniji.

"Vreme je da se krene napred i da se proces dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uspešno okonča", rekao je portparol Evropske unije Peter Stano.

U Prištini danas bez komentara, ali je kosovski premijer Aljbin Kurti juče rekao da želi sporazum s Beogradom, uz napomenu da njegov središnji deo mora da bude uzajamno priznanje.

Izvor: TV Most