28
sre, sep

EKSLKUZIVNO Milorad Zajić iz Kline oslobođen optužbe!

Foto: Radio Bravo Osojane / iKos.rs

Info

Osnovni sud u Peći oslobodio je danas Milorada Zajića, povratnika u Klinu, od optužbi da je izvršio ratni zločin protiv civila u selu Dušević, tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Sud smatra da optužbe protiv Zajića tužilaštvo nije dokazalo i takođe mu je ukinuo meru kućnog pritvora u kojem je bio skoro godinu dana izjavio je njegov branilac Dejan Vasić za Radio Bravo iz Osojana. Takođe, naveo je da je ovo prvostepena presuda i da tužilaštvo može izjaviti žalbu.

Zajića kosovsko tužilaštvo tereti za krivično delo "organizovanje grupe radi vršenja genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina", jer je, kako tvrdi, kao pripadnik rezervnog sastava Vojske Jugoslavije izvršio napad na albanske civile u selu Dušević kod Kline, tokom ratnih dejstava u junu 1998. godine.

Tada je albansko stanovništvo raseljeno, zapaljene su im kuće i poginulo je troje starijih članova porodice Marmulaku.

Zajić je uhapšen 19. marta 2018. godine kada je otišao da policiji prijavi krađu kojom mu je opljačkana kuća.

Od tada se, skoro godinu dana, nalazio u kućnom pritvoru.

REAKCIJE: Jevtić: Oslobađanje optužbi Zajića iz Kline još jedna pobeda pravde

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić je povodom oslobađajuće odluke kazao da pravda uvek pobedi i da je ovo rezultat velikih napora i upornosti kako u okviru pravnih tako i raznih diplomatskih i drugih aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Kancelarije za KiM Vlade Srbije i direktora Marka Đurića, Srpske liste i političkih predstavnika Srba na Kosovu.

” Drago mi je da smo nakom oslobađanja Bogdana Mitrovića, danas uspeli da dođemo do pravde i kada je Milorad Zajić u pitanju. Neosnovane optužbe kao što je bila optužnica protiv Bogdana, Zajića i slične, nanose veliku štetu povratku i opstanku na Kosovu. Trudimo se i razgovaramo sa svima kako bi izbegli ovakvu nepravdu ali i kada dođe do ovakvih hapšenja porodicama i optuženima pružamo maksimalnu pomoć. Hapšenje naših nevinih sunarodnika i povratnika na Kosovu nanosi ogromnu štetu izgradnji mira i poverenja. Očekujem, borićemo se, da i Zoran Đokić što pre bude ponovo sa svojom porodicom. ”, rekao je ministar.

Dok je Zajić bio u pritvoru predstavnici Kancelarije za KiM Vlade Srbije kao i predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak i saradnici Dalibora Jevtića su ga često posećivali i nosili mu pomoć.​