17
pon, jan

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića

Info

Danas se navršava godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda. I vlasti u Srbiji i predstavnici privremenih institucija u Prištini kažu da vode istragu, ali i pored tvrdnji i demantija o saradnji u ovoj istrazi, odgovora na pitanje – ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića do danas nema.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.
Na godišnjicu ubistva, supruga Olivera Ivanovića će zajedno sa sinom upaliti sveću u Hramu Svetog Save u Beogradu gde će biti održan i pomen.

U Kosovskoj Mitrovici članovi Građanske inicijative SDP, prijatelji i poštovaoci okupiće se ispred stranačkih prostorija.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, godišnjicu ubistva obeležiće u 12.44 u spomen sobi "Kosmetske žrtve" u Beogradu.

I organizatori protesta "Jedan od pet miliona" obeležiće godinu dana od ubistva skupom od 18 časova ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Njima će se priključiti i aktivisti Lokalnog fronta koji su iz Kraljeva peške došli do glavnog grada kako bi prisustvovali obeležavanju tog događaja.

U okviru istrage, kosovska policija uhapsila je trojicu Srba – Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića i Marka Rošića zbog sumnje da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića.
Oliver Ivanović, politički i humanitarni lider Srba sa Kosova i predsednik Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za KiM. Oni koji su ga dobro poznavali, kažu da nije bio čovek koga su pretnje mogle da zaplaše i spreče da čini ono što je smatrao ispravnim.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće, Ivanović je bio predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo, odakle je smenjen 2001. godine.

Kada su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. godine nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine je započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.
Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

Rođen je 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porekla u selu Rznić kod Dečana, a osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničkog smera završio je tadašnjoj Titovoj Mitrovici.

Zbog želje da postane pilot upisao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gde je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled, te postao velemajstor, trener, a zatim i međunarodni sudija.

Nakon tri godine studija napustio je Vojnu akademiju, jer je ustanovljeno da ima urođeni oštećeni vid, vraća se na Kosovo gde je završio Mašinski fakultet.

Naknadno je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Bavljenje karateom uticalo je da usavrši znanje stranih jezika, pa je Ivanović govorio engleski, albanski i italijanski jezik.

Živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je u braku i imao četiri sina i ćerku.

Spomen Oliveru Ivanoviću održan i u manastiru Visoki Dečani

Danas smo u manastiru Visoki Dečani nakon sv. Liturgije odslužili godišnji pomen Oliveru Ivanoviću, čestitom i neustrašivim Srbinu koji je mučki ubijen u K. Mitrovici, napisao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić na tviter nalogu.

"Večan ti spomen dragi Olivere! Nećemo te zaboraviti", napisao je Sava Janjić.