28
sre, sep

Dalibor Jevtić: Ni zamrznuti konflikt ni crvene linije

Info

Jedan od lidera Srpske liste i potpredsednik Vlade Kosova u ostavci Dalibor Jevtić odgovara na goruća pitanja o tzv. kosovskom pitanju, između ostalog, koliko je posle najnovijih napada na Srbe njihova bezbednost pogoršana, hoće li biti formirana vojska Kosova, gde su crvene linije Srpske u pregovorima o krajnjem rešenju i koliko je realan opstanak “zamrznutog konflikta”

Razgovor sa Daliborom Jevtićem, funkcionerom Srpske liste i potpredsednikom Vlade Kosova u ostavci, posle više prošlonedeljnih i ovonedeljnih napada na Srbe u različitim krajevima Kosova morao je logično početi ocenom bezbednosti Srpske zajednice na Kosovu. No, usred razgovora stigla je vest da je ultimativna Platforma kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, svedena na priznanje Kosova kao uslov za pomirenje, povučena iz skupštinske procedure pošto nema neophodnu dvotrećinsku većinu, uz primedbe opozicije da je neozbiljna i protivustavna i Haradinajevo obrazloženje da se ostavlja vreme političkim grupama za raspravu i političkim subjektima za ideje. “U više navrata sam govorio da je nerealno očekivati da ta platforma dobije podršku u Skupštini Kosova, što je ovim povlačenjem i potvrđeno”, kratko komentariše novonastalu situaciju Dalibor Jevtić za Novi magazin.

*Vraćamo se na povod; da li je u toku novi talas progona kosovskih Srba ili je u pravu komandant vojne baze Bondstil Nik Dučić kada kaže da je bilo incidenata, ali je situacija mirna i bezbedna?

“Ja bih pre svega rekao da je trenutno na Kosovu nastavak delovanja određenih grupa koje za cilj imaju da na oproban način vršenja pritiska na Srbe koji su se vratili ili opstali da žive u sredinama u kojima ne čine većinu,isposluje daponovo ili konačnonapuste Kosmet. Metodi su inače različiti, od direktnih napada na Srbe i njihovu imovinu, uzurpaciju, institucionalne vidove pritiska,poput hapšenja po navodnim optužnicama za navodne ratne zločine, dakle sve su to negde oprobani modeli koji su dali rezultate ne samo na Kosovu već, recimo, u Hrvatskoj”, kaže Dalibor Jevtić za Novi magazini dodaje: “Situacija generalno gledajući jeste možda mirna, ali je svakako napeta i samim tim zahteva pažnju međunarodne zajednicekoja, čini mi se, neshvatljivo ćuti.”

*Neraskidivo s tim je pitanje dugo najavljivane buduće vojske Kosova. Nedavno ste kazali da Srpska lista neće podržati pokušaj Prištine da formira vojsku samoproglašenog Kosova. Dva su pitanja: prvo, koliko je realna najava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će do kraja godine biti formirana vojska, a drugo, šta realno Srbija i Srpska kao najjača politička snaga na Kosovu mogu da učine da se to spreči?

Najave za “formiranje” vojske Kosova nisu od juče, i one su konstanteunazad neko vreme, rekao bih pogotovo u poslednje tri godine. I one se više koriste za unutrašnju političku upotrebu,sa jedne strane,i sa druge kao vid pritiska na međunarodnu zajednicu da nešto tako dozvoli bez saglasnosti Srba iako je za izmenu Ustava Kosova potrebno da glasa najmanje 80 poslanika od ukupno 120 i saglasnost ili glas srpskih poslanika su važni.

Od ukupno 20 predstavnika, poslanika nevećinskih naroda na Kosovu,potrebno je 14 poslanika, dakle samim tim od deset Srba moralo bi da glasa najmanje četiri poslanika. Drugim rečima, bez glasova poslanika Srpske liste to je nemoguće uraditi,osim ako premaonom drugom scenariju ne dođe do izmene i dopune Zakona o bezbednosnimsnagama Kosova,gde je potrebna prosta većina, a čemu se trenutno protivi međunarodna zajednica.

*Prema oceni nekih stručnjaka,vojska zapravo već postoji, samo nema to ime. Da li bi se formalnim ustanovljavanjemvojske Kosova suštinski nešto promenilo, posebno za kosovske Srbe?

Činjenica je da Kosovske bezbednosne snage trenutno sve više liče na vojsku, da imaju naoružanje i formacije i, to nije nikakva tajna, učestvuju na obukama kod pojedinih NATO zemalja.

Ovo, međutim, jeste važno političko pitanje i deo procesa koji podrazumeva zaokruživanje kosovske nezavisnosti ili državnosti,i zato toliko politički lideri kosovskih Albanaca insistiraju da dođe do promene imena. Dakle, kao političko pitanje ono podrazumeva i saglasnost svihjer,ako bude jednostranog poteza ili rešenja,onda to može stvoriti dodatne tenzije, što se svakako mora izbeći.

Da li bi se nešto promenilo za kosovske Srbe? Nakon događaja u Kosovskoj Mitrovici i brutalne akcije Policije Kosova i hapšenja direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije i glavnog pregovarača Marka Đurića, ta vrsta poverenja oko određenih procesa i te kakoje narušena i zato postoji veliki otpor ka tom procesu i veliko nepoverenje srpske zajednice.

*Ističe prvi mesec roka koji je Brisel dao Kosovu za formiranje Zajednice srpskih opština, čini se da na terenu nema pomaka, izuzev što je Upravljački tim počeo da se sastaje i vodi razgovore sa zainteresovanim subjektima unutar Kosova. Kakva su vaša očekivanja i planovi– kad rok iscuri –i koliko je realno očekivati da će Kosovo svoj Ustav prilagoditinadanjima Srba?

Gotovo je izvesno da Zajednica srpskih opština neće biti formirana u ovoj godini. Nije tu problem izrada Statuta ZSO, to je tehnički proces. Glavno pitanje je pravni okvir i u ovom trenutku smo daleko od rešenja po tom pitanju jer ne postoji spremnost za izmene postojećih zakonskih regulativa kako bi ZSO bila formirana na način na koji je to definisano u principima potpisanim u Briselu.

Sve se više govori o konačnom sporazumu i nečemu što će biti dodatno dogovoreno i oko same Zajednice, barem prema onome što se može čuti u Prištini.

*Nadanja u prethodnom pitanju možda nisu najsrećnija reč, ali donekle je logična jer je mnogo nepoznanica oko ZSO. Možete li nam objasniti u čemu je suštinskarazlika u konceptima Zajednice, gledano iz ugla Prištine i Beograda, odnosno Severne Mitrovice?

Razlika je suštinska – Priština želi nešto što se zasniva na onome što već pišeu zakonima na Kosovu, a što se zove Asocijacija ili Udruženje opština sa srpskom većinom, a što nema nikakve posebne nadležnosti, dok je ZSO nešto što predviđa nadležnosti u oblastima zdravstvenezaštite, obrazovanja, urbanog i prostornog planiranja i ekonomskog razvoja u skladu sa principima,gde bi Zajednica srpskih opština imala svoju organe, predsednika, skupštinu, zastavu.

I da dodam, pogrešno je reći iz ugla Beograda,odnosno Severne Mitrovice, jer je taj ugao isti, svaki Srbin na Kosovu i severno i južno od Ibra misli i gleda na ZSO isto kao i Beograd.

*Predsednik Srbije nedavno je izjavio da je papir sa američkim predlozima neprihvatljiv za Srbiju/Srbe, dok zamenik kosovskog premijera Hodžaj tvrdi, citiram: “Ako je dijalog između dve zemlje uspeo da reši neka pitanja, kako tehničketako i političke prirode, za kraj procesa ostaje da dve zemlje mogu da imaju normalne odnose i da to ocene kao okončanje stogodišnjeg sukoba. Rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije je međusobno priznanje. I to je papir koji u rukama ima i Beograd.” Znate li vi lično šta je američki predlog i kakav je vašstav, ako znate, a ako niste videli papir na osnovu onoga što je rečeno u javnosti?

Nisam bio u prilici da vidim pomenuti predlog zvanično, jesam se snečim takvim upoznao kao i svi ostali putem medija.

Suština je ovde da se očigledno Srbima na Kosovu nudi nešto što je već dogovoreno u Briselu, a to je Zajednica srpskih opština, a da se Srbija odrekne nečeg mnogo značajnijeg. Takav odnos prema rešavanju problema ili onogašto treba da bude krajnji kompromis nije korektan.

Jasno je da postoji potreba rešavanja odnosa dva naroda na Balkanu, a da to bude dugoročnoi trajno rešenje koje će doprineti miru i stabilnosti. Srbi na Kosmetu, ali i Srbija,moraju da dobiju daleko veće garancije u mnogim oblastima, od procesa povratka, zatim pitanja uzurpirane imovine, zastupljenosti u institucijama na svim nivoima, zatim zdravstvenuzaštitu, obrazovanje, sve ono što čini život, da se napadi na Srbe i na njihovu imovinu kažnjavaju hitnim postupcima,i tome slično.

I da sve to ne bude samo na papiru već u praksi primenjeno

*Koje su crvene linije Srpske kada je reč o pravno obavezujućemsporazumu Beograda i Prištine i,uopšte,ima li razlikeu gledištima Beograda i Mitrovice? Kad ovo pitam,imam u vidu sve češće najave,čak i u Srbiji,da će se najkasnije 2019. rešiti kosovsko pitanje.Predsednik Srbije je nedavno pomenuo i mogući referendum, a Kosovo se nada makar pridruženom članstvuu UN.

Još jednom ću nedvosmisleno ponoviti, nema razlike u gledištima i pristupu Beograda i Srba sa Kosmeta, ma gde živeli. Naši stavovi i naš pristup rešavanju problema su isti.

Ono što ponekad rade pojedinci koji sebe predstavljaju najvećim patriotama u Beogradu, iz redova opozicije, čini najveću štetu životu Srba na Kosmetu. Oni koji ovde dođu samo na Vidovdan da otpevaju koju patriotsku pesmu,ne razumeju baš u potpunosti život Srba, posebno ne Srba u Osojanu, Klini, Žaču, Suvom Grlu, Kmetovcu, Cernici, Šilovu…

Znamo odlično da odluka koja bude donesena neće biti laka, ma kakva ona bila.

Znamo odlično šta je Srbima u srcu, ali sada moramo da tu odluku donesemo glavom,ako želimo da nas kao naroda bude u budućnosti.

Ne želim da govorim o crvenim ili bilo kakvim drugim linijama, ne želim da se ograničavamo na moguća rešenja, želimo rešenje koje će doneti mir i stabilnost, rešenje koje će obezbediti život.

Normalan život Srba na Kosmetu.

*A referendum?

Sačekao bih stim, da vidimo ono što će biti konačnisporazum ili kompromisno rešenje, dakle pitanje skojim će se ići na referendum. Zato se ne bih prema tome određivao.

*Kad čujete sintagmu “zamrznuti konflikt”, za stanje koje podržava dobar deo javnosti, više političkih partija i Srpska pravoslavna crkva, šta prvo pomislite?

Pitam se– a do kada i koliko da budemo u zamrznutom konfliktu? I šta nam je takav status dosaddoneo?

Svaki put kada smo odbijali da problem rešimo odmah i mirnim putem, desilo se stradanje Srba. Pogledajte, od Hrvatske do Kosova. Nismo hteli Z4 u Hrvatskoj zato što su neke usijane glave tada smatrale da je bolje da ratujemo. Koliko je Srba u Hrvatskoj danas i kako žive?

Ne, zamrznuti konflikt će učiniti i nekom dati za pravo da nas i dalje napada, ugrožava i nekažnjeno ubija. Vreme je da postignemo trajno i održivo rešenje.

Pozicija Srbije u međunarodnoj političkoj areni, zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića,danas je bolja, poštovaniji smo i cenjeniji. Neće biti lako, ali je svako rešenje koje doprinosi miru i stabilnosti bolje od zamrznutog konflikta.

*Još se jednim pitanjem u javnosti manipuliše – ostavkama predstavnika Srpske liste u Vladi Kosova. Obavljate li vi i vaše kolege ministarske poslove ili ne, odnosno u kojoj meri to činite? Pitanje je i praktične prirode: kako da vas predstavim u intervjuu?

Mi smo ostavke podneli, one su odbijene. Mi svoj posao obavljamo u tehničkom kapacitetu, dakle i moje kolege i ja smo trenutno “u ostavci”.

Ne prisustvujemo sednicama Vlade i nismo deo procesa donošenja odluka na tom nivou, ali unutar naših institucija svoj posao obavljamo u tehničkom mandatu.

*Uvereni ste da će biti vanrednih izbora na Kosovu. Koliko će to dodatno uticati na inače zamršenu situaciju i hoće li to, zapravo, pogodovati održanju onog zamrznutog stanja ili će ubrzati rešenja, posebno ako pregovaračku poziciju uzme, recimo, Aljbin Kurti?

Vanrednihizbora u ovoj godini neće biti, to je sigurno. Ono što je opšte poznato jeste da je međunarodna zajednica i te kako prisutna na Kosovui da se njeni predstavnici protive održavanju izbora.

Što se tičeAljbina Kurtija, on se sada bavi problemom podele stranke na čijem je čelu i njegova snaga nije kao na poslednjim izborima, tako da su sada manje šanse da on bude neko ko bi mogao da pobedi na eventualno održanim izborima na Kosovu.

*Prošlo je nekoliko meseci od ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića. Kako je ono delovalo na srpsku zajednicu i hoće li Oliver, njegova porodica, prijateljii poštovaoci, pre dobiti ulicu u Mitrovici nego njegove ubice kaznu?

Nažalost,ne postoji ništa što ukazuje na to da ćemo ikada saznati ko su ubice i nalogodavciubistva Olivera Ivanovića.

Srpska zajednica je tim terorističkom aktom bila i te kakouzdrmana, neko je očigledno imao nameru da napravi haos na Severu Kosmeta. Sreća je što je predsednik Srbije Vučić došao na Kosmet i razgovarao snarodom iuvelikoj meri pomogao da se situacija smiri.

Međutim,i dalje je bolna činjenica da niko ne zna ko je ubio i po čijem nalogu je pucano u Olivera, pa samim tim čini se da će pre dobiti ulicu u Mitrovici nego njegove ubice kaznu.

Trepča će biti deo konačnog rešenja

*Ovih dana aktuelan je još jedan Statut – Trepče,koja postaje akcionarsko društvo u vlasništvu Kosova. Ramuš Haradinaj je nastavak briselskihrazgovora uslovio razgovorom o energetici. Šta se događa i,ponovo, šta Srbija i Srpska mogu da učine da se postigne kompromis po pitanju Trepče i energetike koji Srbiju neće lišiti bar dela vlasništva nad Trepčom, a Srbe energetske stabilnosti?

Ne postoji način, osim primenom sile,koja ne znam šta bi i kome dobro donela, a da se na Severu Kosmeta sprovede i novi Zakon o Trepči, pa samim tim i Statut. Niti su Zakon, niti Statut bili plod dogovora sa kosovskim Srbima i samim tim predstavljaju jednonacionalno rešenje.

Pitanje Trepče će, gotovo sam siguran, biti deo pregovora ili tog konačnog kompromisnog rešenja, drugačije ne može.

Nažalost,ovo trenutno nije ekonomsko nego političko rešenje i kao takvo ne donosi i ne doprinosi dugoročnom i obostranom održivom rešavanjupitanja Trepče.

Srbija i Srpska će zaštititiprava i interese svih radnika Trepče na severu, to je sigurno.