28
sre, sep

700 mališana odigralo kolo oko zidina manastira Svetih arhangela kod Prizrena (VIDEO)

Info

Sedam stotina mališana s Kosova i Metohije, ruku pod ruku, napravili su obruč oko zidina srušene zadužbine cara Dušana, nadomak Prizrena. Bilo je to možda i najveće dečje kolo uz "Oro se vije", koje se pamti u manastiru Sveti Arhangeli.

Deca sa Kosova i Metohije, okupili su se južno od Ibra na smotri folklora "U susret Vidovdanu". Mališani koji rastu u svojim enklavama sa ograničenom slobodom kretanja, dokazali su da brižljivo neguju srpsku tradiciju kroz igru i pesmu, ali praveći kolom obruč oko svetinje, poslali snažnu poruku svima koji odlučuju o sudbini Kosova i Metohije. Vikend iza nas, domaćin deci, bio je iguman Svetih Arhangela arhimandrit Mihailo.

- Hvala Bogu da smo svi zajedno ovde i da se radujemo našoj deci. Mi se trudimo da ona, odakle god da dolaze, budu domaćini ovde u manastiru, da osete da je ovo njihova kuća i da će uvek biti otvorena za njih, po blagoslovu našeg episkopa Teodosija - poručio je iguman manastira Mihailo.

Đorđe Lakušić, predsednik Saveza amatera i direktor KUD "Kopaonik" u izjavi za medije rekao je da smatra da je uprkos pogoršanoj bezbednosti i lošoj atmosferi dolazak ovolikog broja dece u Prizren poruka da je strah pobeđen.

Manastir Sveti arhangeli pored Prizrena sagrađen je u 14. veku. U masovnim albanskim neredima na Kosovu i Metohiji prethodno obnovljeni deo manastira je opljačkan i zapaljen do temelja, a monasi proterani.

Nakon 2005. godine neki od manastirskih objekata su obnovljeni, a proces obnove se nastavlja.