28
sre, sep

Albanci blokirali put u Petriču; Jevtić: Sramno i nedopustivo je blokirati raseljene da posete svoju svetinju u 21. veku

Foto: Printscreen Facebook

Info

Blokada puta i sprečavanje raseljenih da barem na dan posete Crkvu Svete Trojice u selu Petrič kod Kline je sraman čin koji ne donosi ništa dobro nikom ko na Kosovu živi.

17:02 - Sveštenik iz Osojana danas u Petriču

petric svestenik

16:23 - Uhapšen Srbin Lj.B. iz Kline, osumnjičen za ratne zločine počinjene 1999. godine

Srbin Lj.B. (53) iz Petriča uhapšen je danas pod sumnjom da je izvršio ratni zločin tokom sukoba 1999. godine, pišu prištinski mediji. To lice se trenutno nalazi u policijkoj stanici u Peći, nezvanično saznaje Radio Bravo iz Osojana. Lj. B. je optužen za zločin nad Albancima počinjen 23.09.1999. godine u selu Petrič kod Kline.

Prištinski mediji pišu i da je P.K. (23) srpske nacionalnosti povređen u današnjim sukobima i da je prevezen u pećku bolnicu.

15:16 - Snimak iz Petriča

Pogledajte snimak na kome se vide okupljeni Albanci i Srbi povratnici koji su danas došli da obiđu crkvu u selu Petrič kod Kline.

 

Posted by IndeksOnline on понедељак 28. мај 2018.

14:50 - Albanci uzvikuju UČK

Albanci su se okupili jutros u Petriču kako bi sprečili okupljanje Srba povratnika zbog, kako kažu, 17 ubijenih Albanaca iz ovog sela tokom sukoba 1999. godine, javlja Indeksonline. Okupljeni Albanci uzvikivali su UČK i Srbe povratnike vređali pogrdnim nazivom "škije".

14:00 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju oštro je danas osudio nasilje nad Srbima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju oštro je danas osudio nasilje nad Srbima koji danas nameravaju da obeleže hrišćanski praznik Svete Trojice u Petriču kod Kline, i očekujee od privremenih institucija samouprave u Prištini i međunarodnih institucija na KiM da osiguraju poštovanje prava na slobodu kretanja i ispovedanje vere srpskim hodočasnicima,stoji u saopštenju kancelarije za KiM.

Prognani Srbi iz Metohije se godinama sistematski sprečavaju da hrišćanske praznike obeleže u svojim selima, a oni koji faktički danas obavljaju vlast na terenu ne preduzimaju nikakve mere kako bi tu vrstu ekstremističkog ponašanja sankcionisali i suzbili.

Današnji anticivilizacijski protest kod Kline pokazuje da ekstremistima nije dovoljno to što su Srbi poterani iz Metohije, već da se želi potpuno iskorenjivanje i zatiranje svakog sećanja na srpsko postojanje u tom delu naše južne pokrajine.

U kontekstu današnje blokade prilaza porušenoj pravoslavnoj crkvi u Petriču, postaje sasvim jasno da i nedopustivi građevinski radovi u blizini manastira Visoki Dečani nisu bili incident, već posledica sveopšte društvene klime u kojoj se organizovano negira i uništava sve što asocira na srpsko prisustvo na Kosovu i Metohiji.

Takvoj vrsti isključivosti, netolerancije i mržnje nema mesta u savremenoj Evropi i insistiram da se u ime čovečnosti ali i evropskih vrednosti prekine nasilje nad pravoslavnim narodom na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

13:25 - Ministar Dalibor Jevtić osudio protest

„Ovo je nedopustivo i ovakvim i sličnim incidentima se već jednom mora stati na put", ocenio je potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić nakon informacije da je grupa raseljenih Srba sprečena da poseti crkvu na veliki srpski praznik.

Ministar napominje da je žalosno to što ovo nije jedini incident ovakve vrste, već da se ovako nešto često ponavlja.

"Imali smo više ovakvih situacija. Tužno je što se na ovaj način Srbima koji su raseljeni stavlja do znanja da na Kosovo nisu dobrodošli", rekao je ministar.

Jevtić ističe da će iskoristiti svoj autoritet kod međunarodne zajednice ali i političkih predstavnika Albanaca i nadležnih institucija na Kosovu kako bi ukazao na ozbiljnost situacije i na štetnost koju ovakvi događaji prouzrokuju.

"Posledice ovoga što se danas dešava su velike. Ovo nije samo sprečavanje raseljenih da posete crkvu i propovedaju svoju veru, ovo je i blokada svega onoga što pokušavamo da uradimo na planu povratka i opstanka Srba na Kosovu", naglasio je Dalibor Jevtić.

Podsetimo, desetak Albanaca blokiralo je danas put ka pravoslavnoj crkvi u Petriču kod Kline koju su želeli da obiđu raseljeni Srbi iz tog sela.