28
sre, sep

Proslavljen Spasovdan u Visokim Dečanima (VIDEO)

Foto: Radio Bravo Osojane / iKos.rs

Info

Spasovdan, praznik Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, slava je manastira Visoki Dečani koji je jedan od najznačajnijih manastira na Kosovu i Metohiji.

Arhijerejsku liturgiju u prepunom dečanskom hramu služio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva više eparhija SPC.

Obraćajući se okupljenim vernicima koji su došli u velikom broju iz svih delova Srbije ali i šire, vladika Teodosije je rekao "da Sveti kralj Stefan Dečanski i današnji praznik obavezuju da sačuvamo svoje ime i svoju veru a Gospod će učiniti da ono što je ljudima nemoguće bude moguće i da Kosovo i Metohija ostanu naši i da ove svetinje koje su oduvek na ovim prostorima budu mesto gde ćemo se sabirati"

Među vernicima bio je i Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda u Prištini.

Posebno dirljiv trenutak bio je kada su učenici Prizrenske bogoslovije zapevali "Oj Kosovo Kosovo" a gosti ih u glas pratili i pevali sa njima.

Spasovdan je jedan od 10 praznika posvećenih Hristu i praznuje se uvek četvrtkom, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova, a manastir Visoki Dečani posvećen je Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.