01
sre, dec

Kako je Sulejman Muratović iz K. Mitrovice postao Dušan Obrenović

Info

Dušan Obradović iz Kosovske Mitrovice ponosno se krsti i odlazi u crkvu. I sve to ne bi bilo nimalo čudno, da njegovo ime do pre dve godine nije bilo Sulejman Muratović.

Ovaj 21-godišnjak pravoslavlje je, kako kaže, zavoleo od malena, a njegovi najbliži su bili podeljenog mišljenja o odluci da pređe u pravoslavnu veru. Dok se otac poreklom iz Brčkog složio sa njegovim izborom, sestra se nije bunila, majka je negodovala. Međutim, njega to nije sprečilo u odluci, pa je jedva čekao krštenje, kaže za ATV.

- Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio - kaže Dušan za ATV i dodaje da mu je u odluci najveća podrška bio otac.

- Otac je ateista i nije mi branio, rekao mi je: "Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar. Ja sam se, eto, uz Božju pomoć, 2016. i to 8. maja na Markovdan krstio u manastiru Banjska, kod igumana Danila - objašnjava ovaj mladić.

Kaže da je prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a za slavu je odabrao Svetog Jovana. Međutim, mišljenja o njegovoj odluci su podeljena. Dok je većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice prihvatila njegovu odluku, bilo je sugrađana kojima se to nije dopalo.

- Postoje neki kojima smeta što sam ja kršten. Ima i pravoslavaca kojima smeta i svašta mi dopacuju na ulici, ali ja se ne obazirem - kaže Obradović i dodaje da je Bog taj koji će svakome da sudi i da ih on ne mrzi zbog toga.

Dušan kaže i da je vera potrebna, naročito ljudima u Kosovskoj Mitrovici, gradu koji je nacionalno duboko podeljen, kome treba mir. On je svoj našao u crkvi.