01
sre, dec

Otkrivena masovna grobnica kod Đakovice, pronađena tela 20 Srba

Profimedia

Info

Nedaleko od Ðakovice, na lokaciji za koju se pretpostavlja da je masovna grobnica, krajem prethodne nedelje pronađeni su posmrtni ostaci tri osobe, za koje se veruje da pripadaju Srbima kidnapovanim 1998. i 1999. godine, a sumnja se da se u tu nalaze ostaci još 20-ak osoba, pišu sutrašnje Večernje novosti.

Ekshumaciju tela tri osobe na pomenutoj lokaciji na periferiji grada potvrdila je zamenica direktora Euleksovog Odeljenja za sudsku medicinu Tarja Formisto, koja je kazala da je iskopavanje u toku.

- Prve indicije su da ostaci pripadaju žrtvama ubijenim tokom poslednjeg rata na Kosovu. Njihova etnička pripadnost i drugi detalji biće poznati nakon DNK analize - rekla je Formistova.

"Novosti" prenose da su posmrtni ostaci pronađeni u šahtu koji je svojevremeno korišćen za smetlište, ali je na vrhu zabetoniran pločom, zbog čega je i bilo teško otkriti ga.

Kako se navodi, ekipe koje rade na ekshumaciji, iz Komisije za nestala lica Srbije, ali i Kosova, kao i predstavnici Euleksa, ne žele da otkrivaju lokaciju, kako se ne bi desilo da posmrtni ostaci budu premešteni na neku drugu lokaciju, što se ranije dešavalo.