23
uto, jul

Ko će sve biti optužen pred specijalnim sudom za OVK?

Ilustracija

Info

Kada će međunarodni sud za zločine OVK početi sa radom, još uvek je neizvesno. U međuvremenu, već se spekuliše o prvim optužnicama.

Hašim Tači je inaugurisan kao predsednik, međutim, to ga neće zaštititi u slučaju da ga sud optuži. Pre tri godine, Tači je potpisao dokument po kome će se odazvati na poziv bilo kog međunarodnog suda.

Ne samo Hašim Tači, i njegova desna ruka tokom rata, Kadri Veselji i mnogi drugi - umesto maskirnih uniformi stavili kravate i uskočili direktno u fotelje na vodeće funkcije.

Nezvanične informacije govore da će Međunarodni sud za OVK optužiti najbliže Tačijeve saradnike tokom rata. Ukupno 10 ili 15 njih, među kojima su najistaknutiji Kadri Veselj danas predsednik parlamenta, Fatmir Ljimaj sada vođa opozije, Džavid Haliti, Azem Sulja ujak Hašima Tačija, bivši premijer Agim Čeku i možda će biti optužen i Ramuš Haradinaj.

Dokaze protiv prethodno pomenutih vođa OVK objavio je u svom izveštaju izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, ali su građu za Martijev izveštaj zapravo prikupili organi Republike Srbije još u vreme vlade premijera Zorana Đinđića, a po nalogu ministra pravde Vladana Batića. Ti dokazi o ubistvima Srba i o trgovini organima osnova su za optužnice.

Najveći problem za sud biće zaštita svedoka. Posebno u slučaju da se među optuženima nađe Ramuš Haradinaj čije je suđenje i oslobađajuća presuda u Hagu bila praćena nestankom ili navodima o zastrašivanju čak 40 svedoka.

"Jedino što je dobra vest jeste da ovaj sud nije uvrteo sebi u glavu da hoće da miri narode i što se mnogi boje da će biti pozvani", rekao je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Prištinski list Bota sot, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je da će bivši premijer u Prištini, ministar odbrane i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova Agim Čeku, biti prva osoba koja će biti optužena pred specijalnim sudom za ratne zločine OVK.