23
uto, jul

Opozicija spremila vuvuzele za inauguraciju Tačija

Ilustracija

Info

Na trgu Skenderbega u Prištini sutra će u 11 sati biti održana inauguracija Hašima Tačija kao novog kosovskog predsednika.

Opozicija je za tu priliku pripremila vuvuzele, prenose prištinski mediji.

Kako je naveo "Indeksonalajn", tri opozicione stranke - pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo planiraju da izmedju ostalog, korišćenjem vuvuzela spreče Tačijevu inauguraciju.

Sutrašnjoj ceremoniji, koja će trajati 50 minuta, prisustvovaće oko 1.200 gostiju iz 50 zemalja, prenose kosovski mediji.

Predsednik stranke "Aktivna Srbija" Dušan Janjić prisustvovaće inauguraciji kosovskog predsednika Hašima Tačija, saopšteno je danas iz te stranke.

Tači je danas položio zakletvu u skupštini Kosova čime je otpočeo svoj petogodišnji mandat kao novi kosovski predsednik.

Polaganju zakletve nije prisustvovala opozicija, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako navodi RTS, tokom polaganja zakletve, bilo je nekoliko manjih incidenata.

Par momaka, pristalice opozicije praćkama su gadjali zgradu skupštine i polomili nekoliko prozora. Policija je reagovala i udaljila ih.

U tekstu zakletve Tači je rekao da će sve svoje snage posvetiti očuvanju kosovske "nezavisnosti i suvereniteta i teritorijalnog integriteta", kao i "obezbedjenju ljudskih i gradjanskih sloboda i prava, poštovanju i zaštiti Ustava i zakona, očuvanju mira i dobrobiti svih gradjana", navodi RSE.

Tači, lider Demokratske partije Kosova, izabran je za novog predsednika krajem februara, u trećem krugu glasanja u parlamentu.