25
uto, jun

OSUDA: Vlada Kosova osudila prevrtanje kamiona sa srpskim proizvodima

N1

Info

Priština - Vlada Kosova osudila je danas jučerašnje prevrtanje kamiona sa srpskim proizvodima kod Podujeva od strane aktivista pokreta Samoopredeljenje. Iz kosovske vlade poručuju da "svaku nasilnu i nezakonitu radnju nad građanima, javnom i privatnom imovinom na Kosovu, ali i nad stranim preduzećima" smatraju "neprihvatljivom".

"Takva nasilna dela nisu u skladu sa demokratskim vrednostima i ne mogu se koristiti kao sredstvo političke propagande. Za takva dela ne postoje objašnjenja i opravdanja," ističe se u kratkom saopštenju kosovske vlade.

Ova vlada istovremeno poziva "sve političke predstavnike i pojedince koji podstiču nasilje da odustanu od nezakonitih radnji" jer na taj način, kako navode, "ne doprinose demokratskom razvoju i evroatlantskoj integraciji Kosova."

Aktivisti kosovskog opozicionog pokreta "Samoopredeljenje" prevrnuli su juče kod Podujeva kamion sa proizvodima iz Srbije. Ovu akciju Samoopredeljenje je objasnilo kao odgovor na to što su srpske vlasti ove nedelje sa carinskog terminala u Preševu na Kosovo vratile 103.000 knjiga na albanskom. Knjige su prethodno, od septembra, bile na carini, jer srpske vlasti nisu dozvoljavale njihovu distribuciju zbog toga što je, kako su zvaničnici  naveli, sadržaj knjiga o geografiji i istoriji bio netačan i neprimeren. Samoopredeljenje je navelo i da će nastaviti sa svojim akcijama "sve dok Srbija ne prihvati reciprocitet sa Kosovom".