23
uto, jul

Dijalog sa PR bez državnih obeležja

Info

 

Beograd - Zvanični Beograd insistiraće da tokom dijaloga sa Prištinom ne bude državnih obeležja, kako niko ne bi tumačio da se Kosovo priznaje, saznaju "Novosti".

 

pregovori_beograd_pristina

Dok Beograd radi na platformi s kojom će otići na razgovor sa predstavnicima Prištine, detalji susreta na višem nivou nisu utanačeni, pa se još nagađa ko će kome pružiti ruku, gde i pod kakvim okolnostima.


Sagovornici "Novosti“ ukazuju da sastanak najvišeg nivoa mora da bude bez državnih obeležja, jer bi u suprotnom takav čin lako mogao da se protumači kao priznanje Kosova.

Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, rekla je je da su konsultacije o modalitetama nastavka dijaloga sa Beogradom i Prištinom još u toku.

Ako bi predsednik Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga seli za sto sa državnim zastavama, ne bi morali ništa ni da kažu jer bi to značilo da je Beograd priznao Kosovo, smatra Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador. Izuzetak, dodaje, bio bi ako bi Jahjaga zatražila da dođe u Skupštinu Srbije, što je malo verovatno.

"Nikolić mora da bude oprezan koliko će daleko da ode. Nova vlast još traga za politikom o Kosovu, pa se čuje parola - hoćemo konsenzus, ali niko ne kaže oko čega. Da li oko toga da nikad nećemo priznati Kosovo ili da ćemo ga sutra priznati? Da li je to partijski konsenzus ili svih građana na referendumu? Da li bi se pitali građani u užoj Srbiji ili i oni na Kosovu i u kom delu Kosova? Vučić je rekao da će biti teških odluka, a to možda podrazumeva neformalno priznanje Kosova. Ova slagalica ima tek prve kockice, većina nedostaje", kaže Simić za "Novosti“.

Prema mišljenju Olivera Ivanovića, doskorašnjeg državnog sekretara za KiM, u ime Beograda na nove razgovore treba da ode specijalni izaslanik ili specijalni savetnik predsednika, kredibilna ličnost od velikog iskustva u međunarodnim pregovorima i najvećeg Nikolićevog poverenja.

"Za samog Nikolića učešće u pregovorima iziskivalo bi veliku pripremu, a, osim toga, ako bi pred kosovske predstavnike otišli lično premijer ili predsednik, to bi bilo indirektno priznanje Kosova", kaže Ivanović.

Za povratak Ujedinjenih nacija kao medijatora u pregovorima, kako smatra, šanse su male iako bi to bilo korisno s obzirom na to da su u SB UN dve članice sa principijelnom pozicijom oko KiM (Rusija i Kina).

Nastavak dijaloga krajem septembra, u Briselu, tako što će prvi sastanak otvoriti premijer ili predsednik Srbije, kao i predstavnici Prištine u tom rangu i koji bi potom mesta za stolom ustupili savetnicima ili ambasadorima - scenario je koji predviđa nekadašnji ambasador u Nemačkoj Ognjen Pribićević. Najviši zvaničnici vraćali bi se za sto kada dođe do zastoja pregovora, kojih će, izvesno, biti.

"Da li će prvi susret propratiti rukovanje, zavisiće od toga ko će biti sa prištinske strane, ali sve može da se uredi tako da se izbegnu državna obeležja i da to ne bude eksplicitno ni implicitno priznavanje Kosova", kaže Pribićević.

Povratak kosovskog procesa u okrilje UN i on smatra nerealnim, baš kao što je nerealno da Beograd pristane na davanje Prištini stolice u UN, a što bi po nekim diplomatskim izvorima mogao biti novi zahtev. Za Pribićevića reč je o probnom balonu upućenom Beogradu kao odgovor na njegovu inicijativu da vrati na scenu UN.