23
uto, jul

Ban Ki Mun oštro kritikuje KPS

Info

 

Njujork - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro kritikovao KPS i međunarodnu zajednicu zbog serije propusta i istakao da je broj srpskih povratnika zabrinjavajući.

 

ban-ki-mun

RTS prenosi da je Ban Ki Mun zabrinut "zbog problema sa kojima se suočavaju manjinske zajednice" i zbog reakcija kosovske policije tokom serije incidenata koji su pratili proslavu Vidovdana, navodeći da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti".

Generalni sekretar je uputio i ozbiljne kritike međunarodnoj zajednici, navodeći da izostanak širokog konsenzusa u velikoj meri otežava postizanje "neophodnih kompromisa" u procesu rešavanja problema između Beograda i Prištine.

Izveštaj u kom su izražene kritike, u koji je RTS imao uvid, podeljen je ambasadorima država članica Saveta bezbednosti svega dve nedelje posle posete Ban Ki Muna Balkanu, tokom koje je boravio u Beogradu i Prištini.

Savet bezbednosti će izveštaj šefa UN razmotriti na sednici zakazanoj za 21. avgust. Očekuje se da na toj sednici Rusija još jednom zatraži objašnjenja o uvežbavanju libijskih i sirijskih ustanika na Kosovu.

Euleks je, istovremeno, naveo da se zahuktava istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija, dodajući da su intenzivirani kontakti sa osobama koje imaju informacije relevantne za tok istrage.

Šef istražnog tima Klint Vilijamson je stupio u kontakt sa nekoliko država kako bi obezbedlo sprovođenje programa zaštite svedoka.

Ban Ki Mun je, ipak, još jednom upozorio na ozbiljne probleme sa kojima se suočavaju manjinske zajednice na Kosovu, kao i na mali broj prognanih Srba koji se u protekla tri meseca vratio na Kosovo.

Navodeći podatke UNHCR-a, Ban je naveo da se u protekla tri meseca na Kosovo vratila 131 osoba, odnosno 45 Srba, pet Roma, 36 Aškalija i Egipćana, 27 Goranaca, 12 Bošnjaka i pet Albanaca, što je upola manje nego u istom periodu prošle godine.

Kao razloge za takav razvoj situacije, šef UN je naveo ubistvo dvoje Srba u Talinovcu, napade na srpske kuće i vozila, kao i pretnje fantomske Albanske nacionalne armije srpskim povratnicima u osam sela u okolini Kline, posle kojih su zapaljene dve srpske kuće.

Prema evidenciji UNMIK-a, u 19 incidenata provaljeno je u 23 srpske kuće, a nastavljeno je i kamenovanje vozila sa srpskim registarskim tablicama.