23
uto, jul

U Prizrenu otvorena Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije

Info

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, u ,,Narodnom konaku Cara Dušana“, otvorena je osma, petodnevna besplatna Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije, kojom se realizuje projekat oživljavanja srpskog kulturnog, obrazovnog i umetničkog života u drevnom gradu na Bistrici.

Projekat vodi Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela, sa blagoslovom domaćina škole, arhimandrita Mihaila, igumana manastira.

,,Okupljanje mladih, naročito dece, iz različitih delova regiona, njihovo upoznavanje i međusobno povezivanje, kao i povezivanje sa Prizrenom i njegovom zaostavštinom, od suštinske je važnost za očuvanje celokupnog kulturnog identiteta srpskog naroda i spada u osnovnu delatnost Svetoarhangelske letnje škole“, navodi se u saopštenju.

Polaznici škole, njih 20, različitih uzrasta, od 10 do 18 godina, uče o kaligrafiji, srednjevekovnoj istoriji i kulturi, izvornoj muzici i pesmi, duhovnosti, obilaze svetinje i znamenitosti Prizrena i okoline, druže se kroz igru i sport stvarajući nezaboravne uspomene.

,,Prizren, kao jedan od najvažnijih gradova u istoriji srpskog naroda, poseduje veliki broj spomenika kulture od neprocenjivog značaja za naš narod i baštinu čovečanstva. Kroz istoriju je uvek bio gravitacioni centar obnove srpskog naroda na prostoru Kosova, ali i šire, što nastavlja da čini i u modernom dobu“, dodaje se u saopštenju.

Školu su podržali princ Filip i princeza Danica Karađorđević, akademici Matija Bećković i Dušan Kovačević, vokalni solisti Danica Crnogorčević i Nikola Rokvić i glumac Viktor Savić.

Izvor: Saopštenje Svetoarhangelske škole kaligrafije u Prizrenu