23
uto, jul

Petković: „Četiri vrste slobode su najdirektnije ugrožene na prostoru Kosova i Metohije“ (VIDEO)

TV Most

Info

Navršava se godinu dana od kada je Vlada Kosova, uvela zabranu uvoza robe iz centralne Srbije na prostor Kosova. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, gostujući u emisiji „Aktuelnosti“ televizije MOST, ovu odluku je nazvao sramnom i skandaloznom.

U pitanju je mera kojom se najgrublje ugrožavaju najosnovnije evropske vrednosti: sloboda kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala. I nakon godinu dana i pored obraćanja Srbije Evropskoj komisiji i drugim nadležnim institucijama pomaka nema, rekao je Petković.

„To je sramna, skandalozna odluka koja je na snazi već godinu dana, gde niko ništa ne čini kako bi naterao Kurtija da odustane od te i takve skandalozne odluke. Da je nešto tako uradila država Srbija ili Beograd, ne znam šta bi nam uradili. Ne znam na koji način bi nas ponovo raspeli i kaznili. Ali kada to radi Aljbin Kurti, kada to radi čedo Zapada, tzv. Kosovo, svi ćute i prave se potpuno nevešti, iako je reč o ugrožavanju najosnovnijih evropskih vrednosti na kojima počiva sama Evropska unija, a to je sloboda kretanja kapitala, robe, ljudi i usluga. Znači, četiri vrste slobode su najdirektnije ugrožene na prostoru Kosova i Metohije“, naglasio je Petković u intervjuu za TV Most.

On je dodao da se vodi nekakav razgovor između EU i Kosova, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a upravo pitanje slobode kretanja treba da bude prvo i glavno pitanje da bi uopšte govorili o evropskim integracijama.

Petković naglašava sa se godinu dana zabranjuje srpska roba, mi trpimo ogromnu štetu u milionima evra, a da ne govorimo kakvu štetu trpi narod na Kosovu, koji je zbog takve jedne odluke Aljbina Kurtija, uskraćen, pre svega, za osnovne životne namirnice i ostalog što je dolazilo iz centralne Srbije.

„Godinu dana je jedna takva odluka na snazi, iako o tome govorimo samo mi i sve vreme se obraćamo i Evropskoj komisiji i nadležnim drugim institucijama u okviru EU i nikakvog pomaka nema, i na kraju ispada da sve ono što Kurti radi protiv Srba prećutno se i prihvata“, zaključuje Petković.