25
uto, jun

Petković: Nakon poraza za članstvo u SE, Kurti nastavlja sa terorom nad Srbima

TV Most

Info

Aljbin Kurti nastavlja sa terorom nad Srbima na Kosovu i preduzima još jedan akt u cilju ukidanja srpskih institucija na severu Kosova i ne odustaje od proterivanja svih Srba , izjavio je za TV Most direktor Kancelarije za KiM Petar Petković , reagujući na upad Kosovske policije u ekspoziture Poštanske Štedionice na severu Kosova.

,, U 15 časova i 15 minuta, po ličnom na nalogu Aljbina Kurtija, Kosovska policija je upala u sve ekspoziture PŠ na severu Kosova. Dakle, reč je o još jednom nasilnom aktu i ukidanju srpskih institucija na severu Kosova.

Aljbin Kurti je sačekao da prođe dijalog, pošto je doživeo neuspeh i poraz za članstvo u SE, onda je posegnuo i za još jednim potezom koji ima za cilj da izazove nemire haos. Očigledno je da taj čovek, balkanski piroman Kurti želi rat i stradanje Srba sa Kosova“, naglasio je Petković.

On je podsetio da su se dve delegacije do sada u Briselu sastale sedam puta, pokušavajući da postignu dogovor o dinaru.

,,Koliko god je naša delegacija izlazila sa konstruktivnim predlozima koji su nailazili na odobravanje mnogih na zapadu, Priština nije htela ni oko čega dogovor.

,,Sada je jasno da su sve vreme simulirali prisustvo i učešće u dijalogu, jer su očekivali da budu nagrađeni u Savetu Evrope. A, pošto su doživeli neuspeh, jasno je da je glavni cilj, i odluke o ukidanju dinara, ne samo da se zabrane plate, penzije, socijalna davanja, ukinu materijalni troškovi za naše srpske institucije na Kosovu i Metohiji, poput bolnica, škola i vrtića, već je namera i da se zatvori Poštanska štedionica. Da se zatvori svih pet ekspozitura, koje su otvorene 2018. godine. Banka ima 89 zaposlenih“, rekao je Petković.
Preneo je da je, prema informacijama sa terena, Kosovska policija upala u sve prostorije, gde i dalje protivpravno i nasilno drži zaposlene, koji su se u njima našli u trenutku upada.
,,Nije ovde reč samo o ukidanju dinara, već o proterivanju srpskog naroda i gašenju srpskih institucija na severu Kosova i Metohije“, podvukao je Petković.

Napomenuo je i da u trenutku upada Kosovske policije, u ekspoziturama Poštanske štedionice nije bilo dinara.

,Ako hoćete i sa te njihove tačke gledišta, nije bilo osnova da upadaju u ekspoziture i da na taj način gase naše institucije“, dodao je Petković.

Istakao je da Kurti ne želi nikakav dogovor niti rešenje koje bi išlo u prilog srpskom narodu na Kosovu, kao i da je sve vreme u Briselu Besnik Bisljimi glumio da želi da se dogovori i da nađe rešenje, budući da je iz sastanka u sastanak – odbijao sve predloge Beograda.

,,Ništa nije želeo da prihvati, čak ni kada smo ponudili da isplaćujemo u evrima, da formiramo novo privredno preduzeće… Sve je to odbijao, jer je samo čekao trenutak kada će da se završi sastanak Komiteta ministara Saveta Evrope, da bi krenuo u gašenje srpskih institucija, u ovom slučaju Banke Poštanske štedionice i Trezora, ali i Pošte Srbije. Jasno je da taj čovek ne želi dijalog i rešenje, već progon Srba“, rekao je Petković.

Ukazao je i da za poslednjih šest meseci nije bilo stvari koja bi išla u prilog Srba na Kosovu.

„Nema je. Već samo napadi na Srbe, samo antisrpske odluke, u cilju destabilizacije severa Kosova“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je podvukao da je ovo kršenje dijaloga, protivpravni napad na srpske institucije, o čemu će obavestiti sve međunarodne predstavnike.

,,Nažalost, neki od njih podržavaju Kurtija u ovakvim nastojanjima, jer da ga ne podržavaju, mi bismo se dogovorili još odavno, pošto su predlozi koje smo ponudili bili i te kako korektni, i te kako na mestu, i predstavili su kompromis – da bude dobro i jednoj i drugoj strani. Međutim, kada je reč o miru, stabilnosti, to je ono što Kurti ne želi. On želi samo nemire, stradanje srpskog naroda i proterivanje svega što je srpsko sa prostora Kosova i Metohije“, poručio je Petković.

Najavio je da će se čuti sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, te da će pozvati i predstavnike Kvinte i obavestiti sve na međunarodnoj sceni o Kurtijevom bezakonju i teroru.

„Ovo nije reč o nekom novom, tek tako, eskalatornom potezu. Već je reč o nasilnom napadu i na sam dijalog, jer upravo pitanje dinara i rešavanje sudbine Poštanske štedionice postao je sastavni deo dijaloga. Ali to Kurti ruši, jer mu ne odgovora“, dodao je on.

Jasno je da nema mira sa Prištinom, koja ne želi da se dogovori ni oko čega, već želi samo nasiljem da sprovodi svoju antisrpsku politiku, zaključio je Petković.