23
uto, jul

Kancelarija za KiM: Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo

Info

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je vlast u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem zabranila direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da za najveći pravoslavni praznik Vaskrs bude sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

Petković je planirao da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, a da na Vaskršnje jutro prisustvuje vaskršnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom i susretu i kucanju vaskršnjim jajima sa najmlađima u manastiru Draganac.

Kako se navodi, iako je poseta bila isključivo verskog karaktera i obuhvatala isključivo posete manastirima, svetinjama Srpske pravoslavne crkve, u duhu najvećeg praznika u Srba, bez ikakvih političkih intencija, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja njegovu posetu zabranile.

"Kurti već više od godinu dana brani direktoru Petkoviću da poseti KiM i bude sa svojim narodom, a te zabrane ne samo da su bez ikakvog osnova, već predstavljaju i direktno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, posebno kada je reč o glavnom pregovaraču srpske strane u Dijalogu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je oficir za vezu Beograda poslao privremenim institucijama u Prištini najavu o poseti direktora Petkovića na vreme i u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumima, ali da Priština nastavlja da jednostrano krši sporazume i poništava sve tekovine dijaloga u Briselu.

"Za sve svoje protivpravne i jednostrane akcije Priština je nagrađena procedurom za članstvo u Savetu Evrope i neka sada međunarodna zajednica odgovori, kako svakodnevno flagrantno urušavanje normalizacije odnosa sa Beogradom, preporučuje takozvano Kosovo za članstvo u ovoj organizaciji koja treba da počiva na poštovanju ljudskih prava i sloboda", navodi se u saopštenju.

Ističe se da Priština svakodnevno krši prava Srba na Kosovu, sprovodi eskalatorne i nasilne poteze, institucionalno i pravno nasilje i jasno pokušava da prekine svaku vezu Srba sa Kosova sa njihovom državom Srbijom.

"To nikada nećemo dozvoliti i nikakve Kurtijeve zabrane ne mogu sprečiti državu Srbiju da bude sa svojim narodom na KiM", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.