24
pet, maj

MUP najavljuje proveru – da li vlasnici čuvaju svoje oružje po propisima

Info

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve vlasnike oružja da svoje oružje drže savesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da ne bude dostupno neovlašćenim licima, posebno deci.

MUP je apelovao da vlasnici oružja provere da li oružje drže nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da ključeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje učine nedostupnim drugim licima, posebno deci.

U narednom periodu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeće sve mere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici oružja drže oružje u skladu sa važećim propisima o oružju – razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima.

"Vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje čuvaju nesavesno, tako da može doći u posed neovlašćenih lica i ugrozi bezbednost ljudi, oružje će se oduzeti i podneće se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa Zakonom o oružju i municiji", saopštio je MUP.

U jučerašnjoj pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja. Na njih je pucao učenik sedmog razreda oružjem koje pripada njegovom ocu.

Izvor: RTS