05
uto, mar

Vučić: Današnji dan je jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji Srbije

Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je minutom ćutanja i saučešćem porodicama i rodjacima poginule dece i radnika obezbedjenja, u današnjoj pucnjavi u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar , kada je ubijeno je osmoro dece i jedan radnik obezbedjenja, započeo obraćanje javnosti.

Vučić je naglasio da je Srbija ujedinjena u tuzi, a ona je, kako je rekao ,,tolika da ne pamtimo veću”.Predsednik je istakao da moramo da tražimo uzroke i odgovornost za ovu tragediju, da sagledamo gde je sistem pogrešio i gde leži odgovornost svakog od nas jer, kako je podvukao, ,, decu roditeljima ne možemo da vratimo”.

,,Srbija je u tugi ujedinjena i ona je tolika da ne pamtimo veću. Ali kada smo u tugi ujedinjeni moramo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakog od nas, tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano i da kažemo nikada više ne ponovi, što bi bilo najbolje. Ali živimo u svetu gde se broj takvih incidenata ne smanjuje”, rekao je Vučić.

On je dodao da niko nije žurio sa izjavama.

“Želeli smo da sagledamo gde je sistem pogrešio, gde leži odgovornost svakog od nas, jer decu ne možemo da vratimo roditeljima”, naglasio je Vučić.

On je informisao javnost da je decak koji je vinovnik neviđenog zločina smešten na posebno odeljenje neuro-psihijaterijske klinike, da je njegov otac, koji je kako je podvukao, ,, očigledno nepropisno čuvao oružje Uhapšen, a nmajka privedena”.

On je dodao da dečak potiče iz ugledne i imućne porodice, kao i da mu je otac profesor i lekar.

,,Pošto sam slušao i čitao razne priče kako se deca bore za opstanak, kao i roditelji, ovde je sve suprotno. Ovi ljudi su dobrostojeći, kao i najveći broj roditelja iz škole. Nemaju manja primanja od 300.000 dinara. U svakom smislu uzorni, krem de la krem, uzoran lekar i profesor, otac i majka”, rekao je Vučić.

Vučić je je ocenio da se ovaj ,,stravičan zločin” dogodio u ,,jednoj od tri najbolje škole u zemlji”.

Dodao je da je policija pre zločina ,,obavila svoj posao”, i da su i policajci bili na licu mesta jutros pre početka časova, kao i da je policajka koja je bila u školi svoj posao obavila ,,ne rutinski, već profesionalno”.

Vučić je istakao da je ubijeni član obezbeđenja ,,bio prijatelj” sa dečakom koji je pucao.

,,Razmenjivao je poruke sa dečakom družili su se. On je bio dobri duh ove škole, čuvao je i brinuo o deci”, rekao je Vučić.

Naveo je da je dečak u svojoj izjavi priznao da je ,,sve isplanirao”, ali da to ,,ne možete da objasnite nikome od onih koji su izgubili svoju decu”.

Vučić je istakao da je ,,tragedija dovoljno velika”, i da ,,ne treba da izmišljamo” detalje.

,,Nikad dečak nije pretio da će baciti bombu. On je mislio da baci molotovljev koktel kako bi sprečio ulaz u školu drugih, ali se uplašio pa je od toga odustao”, rekao je Vučić.

U slučaju K.K. nadležne državne institucije uradile svoj posao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su državne institucije u slučaju K.K. koji je danas u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio osmoro dece i službenika obezbeđenja, reagovale na vreme i uradile svoj posao.

“Bezbroj detalja smo saznali. Pronađeno je 57 čaura i šest metaka. Četiri okvira od 18 metaka. Otac mu je počasni član jedne streljane. Odlično je gađao u toj streljani na stadionu. Veoma ugledni roditelji”, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Dodao je da je 7.6.2021. godine, dostavljen formular za registraciju sumnje na zlostavljanje i zanemarivanje u okviru zdravstvene ustanove Univerzitetske dečje klinike Tiršova sa prijavom sumnje za zlostavljanje i zanemarivanje dece, u kome stoji da je maloletni K.K. u školi glume zadobio udarac laktom u donju usnu i gde je bila prisutna pri pregledu manja vatrokontuzna rana.

“Dodali su da maloletni K. nije gubio svest niti povraćao i da je u vezi sa tim obaveštena policija i analiza kompletna urađena. Maloletni K. je u razgovoru sa stručnom službom pokazao samostalnost u iznošenju svog mišljenja dovoljno zrelu za svoje godine”, rekao je Vučić citirajući izveštaj analize.

Naglasio je da u analizi stoji da je K.K. pokazao visok nivo aspiracije, da je pokazao da ima razvijene radne navike, da voli da uči i saznaje i istražuje nešto novo.

“Motivisan je za usvajanje novih znanja. Zanima ga astrofizika, fizika, robotika, biologija. Ima pozitivan odnos prema sopstvenoj budućnosti. Sebe vidi kao budućeg astrofizičara. Svoju aspiraciju planira da ostvari kroz pozitivne životne orijentacije. Učio je karate u klubu sa pet godina”, rekao je Vučić.

Nemoguće je da niko ne odgovara u vezi pucnjave

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ‘nemoguće da niko ne odgovara ‘ u vezi sa pucnjavom u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, i da to neće ‘proći tek tako’.

“Postoji tu krivično delo izazivanja opštte opasnosti, ali ne bih ja o tome, to je za MUP. Ali pošto mi Srbi uvek tražimo krivca i krv, ne preispitujući sebe gde smo to svi pogrešili, i šta kod sebe treba da menjamo, pa nas to nekako dovodi do pogrešnih zaključaka”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je zbog toga predložio 10 mera, i da će biti dobro ‘ako i pet bude usvojeno’.

Istakao je da bi bilo drugačije da je zločin počinio neko ko ‘ima 50 ili više godina, jer bi onda moglo da se kaže da je mnogo gledao rijalitije’, ali da je ovde reč o detetu.

“Deca ne gledaju televiziju. To njih ne interesuje, to je uređaj koji je za njih ukras za kuću. Nama su najpopularnije grupe koje pričaju o ubistvima i glupostima. Kad kažem nama, nije to samo kod nas, toga imate svake nedelje u drugim zemljama, SAD, Rusiji, Novom Zelandu, i drugim zemljama”, rekao je Vučić.

On je naveo da ‘smo postali deo globalnog sveta’, i to ‘ne samo u dobrim, već i u najgorim stvarima’, pa da zato ‘treba da se preispitamo šta i kako’.

U slučaju današnje tragedije vidim dva problema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u slučaju tragedije koja se danas dogodila u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru vidi dva problema.

“Jedan je odnos u porodici, šta radi dete u streljani i kako je bilo moguće da on puca u streljani. Drugo – problem je da po shemi koju je nacrtao dečak vidite da je on igrao neku vrstu igrica. U tim igricama oni imaju više života. Vi vidite da kod njega nema kajanja, vidite da on ne razume šta je učinio, jer misli da je za deo njih na društvenim mrežama postao heroj od dečaka, zato što je ovim bio bolji od ostalih. On je zadovoljan jer je za neke postao heroj”, rekao je Vučić.

On je kazao da ubijenu decu ništa ne može da vrati, ali da će izneti nekoliko predloga za novu nacionalnu strategiju.

“Mi decu da vratimo ne možemo, ali možemo da pokušamo i da nikad nećemo znati jesmo li uspeli u tome ili ne, bar neku novu nacionalnu strategiju da rešimo”, rekao je Vučić.

Predsednik predlaže da se krivičnopravna odgovornost spusti sa 14 na 12 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je nakon ubistva koje se dogodilo u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, predložio izmene zakona zahvaljujući kojima bi se krivično pravna odgovornost spustila sa 14 na 12 godina.

Predsednik je u obraćanju javnosti pozvao Vladu da razmisli i nadležne članove da razgovaraju sa najboljim pravnicima kako bi se, uz poštovanje evropskih i međunarodnih standarda starosna granica za krivično pravnu odgovornost spustila sa 14 na 12 godina.

Kako kaže, to je predložio jer danas zrelost nastupa ranije, kao i fizička snaga, zbog čega je moguće da i mlađa deca počine ubistva, poput današnjeg.

Dodao je da je to predložio i zato što postoji bojazan da je dečak znao da ne može biti krivično odgovoran.

“To decidno nije rečeno, ali postoji mogućnost da je mali dečak znao, iz razgovora koji je obavljen sa njim”, rekao je predsednik i dodao da veruje da će se oko tog njegovog šestog predloga lomiti koplja.

Vučić je predložio da se u naredne dve godine uvede moratorijum za izdavanje, držanje i nošenje oružja, kao i da se izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

Predložio je i da se izvrši kontrola načina držanja oružja i da se posebno kontroliše da li se oružje čuva odvojeno od municije.

Prema njegovim rečima, važno je da se izvrši kontrola rada svih streljana u Srbiji i da se zabrani pristup maloletnicima, kao i da se vidi da li mlađi od 18 godina imaju pristup. Predsednik je predložio i propisivanje krivičnopravne odgovornosti za sve koji omogućuju maloletnicima da dođu u kontakt sa vatrenim oružjem i da njime rukuju. Dodao je da deo tih odredbi postoji, ali da možda neke nisu precizne, neke su nedovoljno jasne, sa nedovoljno jasnim sankcijama.

Jedan od predloga predsednika odnosio se na medije i programe u kojima se ističe nasilje, koje može da našteti fizičkom i mentalnom razvoju maloletnika.

Potrebno je, kako je dodao, uvesti i šestomesečne obavezne testove na narkotike u školama,

“To su moji predlozi, vi ste ti koji donosite konačnu odluku, na kraju će mi roditleji biti zahvalni, jer ćemo moći na vreme da reagujemo”, rekao je Vučić.

Kao važan predlog istakao je i formiranje posebnih službi za vršnjačko nasilje koje će promptno reagovati, ali i pristup sajtovima Dark.net koji savetuju kako da se nabavi oružje, droga, kako da se neko ubije.

Dodao je i da smo sve ovo uradili, ovo danas teško da bi bilo sprečeno.

Ovo je toliko drugačiji i poseban slučaj, da ne znam ni kako ni šta još mogu da kažem, dodao je predsednik i naglasio da je još potrebno da se zbrine sestra ubice.

“Moramo mlađu sestru ubice da sačuvamo, za koju svi imaju reči hvale, i da učinimo sve da nam se ne ponovi, a već je jedan učenik u Vojvodini poželeo da uradi isto”, rekao je predsednik.