15
pon, apr

Kamenovan autobus sa Srbima povratnicima iz Osojana

Ilustracija

Info

Autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Кosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros oko 9 časova u mestu Rudnik. Ovim prevozom Srbi iz Osojana putuju u Кosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove, zdravstvene preglede ili administrativne obaveze.

U saopštenju se navodi da u incidentu nije bilo povređenih, ali da su putnici uznemireni i zastrašeni. Nakon njega vozač je pozvao policiju koja je izvršila uviđaj.

"Ističemo da su Srbi povratnici posebno osetljiva kategorija stanovnika na Кosovu i Metohiji i da stopa povratka iznosi manje od dva odsto što je najmanje u jednom postkonfliktnom području, a upravo ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uz uzurpaciju imovine među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka", stoji u saopštenju dostavljeno medijima.

"Serija agresivnih i bezumnih napada na Srbe na prostoru Кosova i Metohije ovim je nastavljena, a najnoviji napad na povratnike, test je i za predstavnike onih međunarodnih organizacija koje bi trebalo da obezbede miran i bezbedan život Srba na КiM, da svoj zadatak i ispune. Posebno zabrinjava što ne postoji ni volja, ni želja političara iz Prištine da osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca, čime bi jasno i nedvosmisleno pokazali da su spremni na zajednički suživot sa srpskim narodom", dodaju oni.

Iz Кancelarije za Кosovo i Metohiju zahtevaju da se hitno i bez odlaganja napadači na humanitarni autobus uhapse i sankcionišu. Apeluju na predstavnike međunarodnih organizacija koji deluju na prostoru Кosova da ovaj incident javno i jasno osude i podignu bezbednost Srba na viši nivo.

 

Izvor: KiM