28
sre, sep

Patrijarh srpski Irinej i patrijarh antiohijski Jovan X posetili Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane

Foto: KiM

Info

Patrijarh srpski Irinej boravi na Kosovu i Metohiji, zajedno sa patrijarhom antiohijskim i svega Istoka Jovanom X i velikodosnojnicima pravoslavne crkve. Nakon Pećke Patrijaršije, posetili su manastir Visoke Dečane.

Patrijarh antiohijski i sveg istoka Jovan X svojim domaćinima u Visokim Dečanima darivao je kutiju za mošti svetitelja u intarziji. Prethodno mu je vladika Teodosije uručio krst i knjigu "Zadužbine Kosova i Metohije".

Zahvaljujući se na gostoprimstvu, rekao je da razume položaj SPC jer dolazi ispred mučeničke crkve.

"Imajući u vidu stradanja u Siriji i činjenicu da su pre par godina nestala dva naša episkopa, o kojima se ni danas ništa ne zna, poručujem najmoćnijim državama da želimo mir i da nas ostave na miru", rekao je on, između ostalog, obraćajući se prisutnima u Visokim Dečanima.

Prisutnima se obratio i episkop raško-prizrenski Teodosije.

“Naša crkva bila je i ostala glavni oslonac narodu, a svetinje kao što su Pećka Patrijaršija Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Devič stalno nas podsećaju ko smo bili, šta jesmo i šta treba da ostanemo kako bismo se sačuvali kao narod Božiji“, kazao je on.

Istakao je da su upravo na ovim svetim prostorima naši srednjovekovni vladari zajedno sa arhiepiskopima i patrijarsima podizali pred Bogom naše najslavnije manastire, kao svoje zadužbine i kao znak zaveta koji je verni narod na Kosovu i Metohiji potvrdio i zapečatio mučeničkim stradanjem.

“Gotovo da nema nijednog delića ove svete kosovsko-metohijske zemlje gde se ne mogu naći tragovi našeg istorijskog i duhovnog postojanja, po crkvama, manastarima, grobljima. Zato je posebno ovaj deo Srbije nazvan Metohijom po manastirskim imanjima velikih naših lavri“, kazao je Teodosije.

Episkop Teodosije je dodao da duhovna i monaška tradicija Visokih Dečana nije prekidana od davne 1327. godine kada je i osnovan ovaj manastir.

“Ipak i pored svih teškoća i pored toga što je nakon rata sa Kosova i Metohije u vremenu takozvanog mira i uprkos prisustvu međunarodnih snaga protereno preko 200.000 pravoslavnih hrišćana i Srba, naš narod i dalje opstaje na svojim vekovnim ognjištima. Štaviše većina Srba još živi u većinski albanskim sredinama, trudeći se da sačuvaju svoju veru i predanje. Naša crkva bila je i ostala glavni oslonac narodu, a svetinje kao što su Pećka Patrijaršija Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Devič stalno nas podsećaju ko smo bili, šta jesmo i šta treba da ostanemo kako bismo se sačuvali kao narod Božiji“.

Patrijarh Irinej će sa patrijarhom antiohijskim i svega Istoka Jovanom X sutra posetiti manastir Gračanicu, odakle idu u Niš. U njihovoj pratnji su i vladika šumadijski Jovan i episkop Irinej Bulović.