23
sub, sep

Jako nevreme uništilo useve u selima Banje i Suvo Grlo

Radio Bravo Osojane / iKos.rs

Info

Jako nevreme uz grad, koje je pogodilo sela Banje i Suvo Grlo koji se nalaze u opštini Srbica, uništilo je gotovo sve useve i voćnjake.

Prema rečima meštana, nevreme koje se dogodilo u ponedeljak popodne trajalo je oko pola sata, padao je grad kakav ne pamte i potpuno je uništio useve, voćnjake i bašte, javlja radio Bravo iz Osojana.

Veliku štetu pretrpreo je i Vladan Tomašević iz Banja kome je grad uništio više od 7 hektara pšenice. "Grad je uništio više od 70% useva" rekao je Vladan Tomašević koji pod pšenicom ima oko 7 hektara a ukupno obrađuje 20 hektara zemlje. "Četiri puta je već padao grad ovog leta, a juče je dotuklo sve što je ostalo" govori Tomašević dok pokazuje klas bez ijednog zrna. "Ječam je potpuno stradao, dok pšenice ima jako malo i razmišljam da pokosim sve ovo jer nemam para za kombajn", završio je Tomašević. Samo u setvu Tomašević je uložio dve hiljade evra, dok za svoje bikove prinuđen je da sada kupuje žito.

"U nekoliko navrata smo imali nevreme ovog leta tako da su usevi skoro uništeni" rekao je Nedeljko Kovačević, šef Kancelarije za zajednice u opštini Srbica. "Pšenica još nije požnjevena tako da je šteta ogromna" izjavio je Kovačević. Pored ogromne štete koju su pretrpeli poljoprivrednici, tokom jučerašnjeg nevremena oštećeni su i putevi u ovim selima.

U selima Banje i Suvo Grlo živi oko 400 Srba koji uglavnom žive od poljoprivrede.