23
uto, jul

Konačan stav SPC o KiM: Ni priznanje, ni podela - državnici da ne popuste!

Info

Srpska pravoslavna Crkva u stavu o Kosovu i Metohiji ponovila je svoj od ranije poznat stav - protiv nezavisnosti i protiv podele KiM.

- Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono pak što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti - stoji u poruci.

Ističući da se u javnosti i dalje susreće ideja o podeli Kosova i Metohije, Sabor navodi da se, svesno ili nesvesno, prenebregava činjenica da to ne bi bilo ništa drugo do priznavanje nezavisnog Kosova. Kako se navodi podela Kosova ne bi bila ništa drugo do priznavanje “nezavisne države Kosovo” i poklanjanje najvećeg dela teritorije Pokrajine. Srpski narod bi bio izložen pogromu i bio prisiljen na egzodus - navodi se u poruci Svetog Arhijerejskog sabora SPC o Kosovu i Metohiji.

- U svetskoj istoriji nema primera da neki narod u miru, dve decenije posle oružanog sukoba, daje svoje za svoje. Podelom bi narod velikog dela Kosova i Metohije, automatski bio stavljen na milost i nemilost režimu takozvane države Kosovo, izložen pogromu sličnom onome iz marta 2004. godine ili, pod pritiskom i tihim terorom, bio prisiljen na egzodus - stoji u poruci

Crkva jer osvrćući se na realističan pristup međunarodnoj politici navela da Srbija ne treba da pristane na nezavisnost jer oko toga nisu složne ni sve članice EU. U apelu se navodi da bez saglasnosti i bez konsenzura svih evropskih zemlja, među kojima su i pet članica koje ne priznaju nezavisnost Kosova, postojeća situacija “ne može biti nasilno promenjena”.

- Postojeća situacija ne može biti nasilmno promenjena i pored svih političkih pritisaka sa kojima se suočavaju kako Srbija, tako i pojedine druge zemlje koje ne priznaju nezavisno Kosovo.

Crkva smatra da nametanje Srbiji da prizna nezavisnost vodi u konkretne duboke probleme.

- Posle višedecenijskog progona i diskriminacije našeg naroda i uništavanja 150 naših svetinja u prisustvu međunarodnih snaga, priznanje nezakonito proglašene nezavisnoti naše Južne pokrajine, što se upravo pokušava nametnuti Srbiji, dugoročno bi ugrozilo opstanak naše Crkve i naroda i doprinelo proglašavanju naših svetinja za kosovske ili albanske spomenike kulture - piše u poruci.

Prema stavu Sabora, očuvanje Kosova i Metohije u granicama Srbije ne znači konfrontaciju sa svetom, već afirmaciju stava da bez poštovanja osnovnih prava i sloboda jednog naroda nema dugoročnog rešenja.

- Teška situacija na Kosovu i Metohiji je posledica sistematskog neipunjavanja i podrivanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, koja garantuje povratak prognanina i slobodu svima, bez obzira na poreklo - ističe se i naglašava:

- Uporni pokušaji da se na KiM po svaku cenu izgradi građevina na živom blatu, doveli su svet u situaciju da KiM pod vlašću nekadašnjih vođa OVK danas, više nego ikad, predstavlja crnu rupu Evrope i presedan, koji preti dezintegraciji mnogih zemalja širom Evrope i sveta. Ono što je stvoreno na bezakonju ne donosi mir i perspektivu ni samim kosovskim Albancima.

Crkva se zalaže za mirno rešenje kosovskog problema.

- Mir je neophodan uslov da bi Srbi mogli da žive slobodno, bez straha za goli život - piše u pismu Sabora.

Kosovo i Metohija, sa svojih 1500 srpskih pravoslavnih hrišćanskih manastira, crkava, zadužbina... predstavlja neotuđivi središnji deo Srbije.

- KiM, sa našeg stanovišta, nije ni pitanje nacionalne ideologije, ni mitologije, niti, šta više, samo teritorije, već predstavlja samu srž našeg crkveno-narodnog bića i postojanja, bez koje gubimo u procesu opšte globalizacije i sekularizacije. Prosperitet Srbije ne može se graditi na dezintegraciji onoga što predstavlja kamen temeljac njenog identiteta i njene istorije i državnosti - navodi Sabori i dodaje da je to sprsko crkveno, nacionalno i državno pitanje prvog reda.

- Naša crkva i Srbija kao država kojoj teritorija KiM i pripada nose najveću odgovornost za očuvanje te naše istorijske pokrajine u granicama Srbije - stoji u apelu SPC.

Stav Crkve je jasan:

- Da Crkva nikada neće napustiti Kosovo i Metohiju i svoj narod.

- Da Crkva smatra da je Srbiji mesto u Evropi, ali kao dostojanstvenom članu koji ne traži ni manje ni više nego ostale članice - a to je priznanje svoje teritorije bez obzira na samoproglašenu secesiju Kosova.

Ovogodišnji Sabor i pored teških tema protekao je u miru i složi i to najviše zbog patrijarha Irineja i njegovog vođenja zasedanja. Ogromnim iskustvom i monaškom smirenišću patrijarha zasedanje je zaključeno u mirnoj i dostojanstvenoj atmosveri koja i nije u tolikoj meri bila prisutna na ranijim zasedanjima. Među vladikama je vladao dijalog a patrijarh vodio Sabor kao ujedinitelj.

Crkva se nije mešala u politiku već ozbiljnim nagomilanim problemima i potrebama Srpske pravoslavne crkve.