28
sre, sep

Na današnji dan 1999. godine NATO je gađao autobus pun civila kod Peći (UZNEMIRIJUĆI VIDEO)

Info

NATO bombardovanje Jugoslavije zvanično je počelo 24. marta 1999. godine. Nakon što je bombardovano područje Kosova i Metohije, u narednim danima gađani su svi veći gradovi Srbije i Crne Gore: Beograd, Niš, Novi Sad, Leskovac, Podgorica, Sombor, Subotica, Herceg Novi, Luštica, Obosnik, predajnici sa TV i radio antenama i vojni objekti.

Jedan od najagresivnijih napada dogodio se na današnji dan, 3. maja 1999. godine kad je bombardovan autobus „Đakovica prevoza“ kod Savinih Voda, na putu Peć – Kula – Rožaje. U tom napadu stradalo je 20 ljudi, a ranjeno 43.

Autobus je prevozio civile, a ovo nije prvi napad na autobus na području Kosova.

Napad se dogodio usred bela dana, oko podneva. U trenutku napada, pored autobusa "Đakovica prevoza", na putu su bila i tri civilna automobila koji su takođe pogođeni.

Pogođeni autobus je bio pun putnika, među kojima je bilo mnogo žena i dece.

Više od dva sata kobnog dana NATO avijacija je zasipala to područje kasetnim bombama.

Ranjene je bilo teško odatle evakuisati jer je na mestu napada ostao veliki broj neeksplodiranih kasetnih bombi.

U bolnicu u Peći posle ovog užasnog terorističkog napada smeštene su 43 osobe. Većina ranjenih zadobila je povrede od gelera.

Većina ranjenih bili su Srbi, ali je tu bilo i Albanaca i Roma.

Predstavnici NATO-a najpre nisu mogli da komentarišu izveštaje o napadu, a zatim narednog dana nisu mogli da potvrde napad na autobus pun putnika.

Nešto kasnije, jedan anonimni zvaničnik Alijanse, izjavio da je zona u kojoj je izvršen napad "borbena zona", pa je "autobus možda upao u zasedu", pošto su poslednjih dana na tom području registrovane borbe između srpskih snaga i albanskih terorista.

Ovo su najpotresniji snimci koje je snimila kamera "Rudara 7", koja se kobnog dana našla na mestu napada NATO-a. Unapred upozoravamo čitaoce da beživotna tela i muka povređenih može biti uznemirujuća.