23
sub, sep

Podignuta optužnica protiv Srbina za zločine u Maloj Kruši

Info

Međunarodni tužilac kosovskog Specijalnog tužilaštva podigao je protiv Darka Tasića optužnicu za ratne zločine koji su navodno počinjeni u Maloj Kruši kod Orahovca između 25. i 27. marta 1999.

Tasić je uhapšen u novembru 2017. na osnovu međunarodne poternice, tokom pokušaja da pređe administrativnu liniju iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju i od tada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je podignuta u Osnovnom sudu u Prizrenu, a kako stoji u saopštenju Specijalnog tužilaštva, Tasić je bio pripadnik srpskih rezervnih policijskih ili paramilitarnih snaga.

Optuženi se tereti za pljačku, namerno uništavanje i zločin protiv ljudskog i ličnog dostojanstva, kao što su kršenje kosovskog zakona i međunarodnog humanitarnog prava.

"Optužbe se odnose na napad u selu Mala Kruša koji je počeo 25. marta 1999. od strane srpskih snaga, uključujući policiju i paramilitarce, tokom kojeg je civilno stanovništvo podvrgnuto brutalnim i nezakonskim ubijanjem, nečovečnom postupanju i teškoj patnji, iseljavanju, zastrašivanju, pljački, skrnavljanju i uništavanju tela žrtava od strane srpske agresije, sve to u toku dvodnevnog perioda", navodi se u saopštenju.

Prištinski mediji navode da je 26. marta 1999. u Maloj i Velikoj Kruši lišeno života više od 110 muškaraca, starosti od 12 do 90 godina.