28
sre, sep

Đurić: Srbi, ne ulazite u tzv. vojsku Kosova

Info

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je Srbe na KiM da ne pristupaju ilegalnoj vojsci Kosova i podsetio da je po krivičnom zakonu Srbije stupanje u ilegalne, strane oružane formacije protivzakonito i kažnjivo sa do deset godina zatvora.

On je naglasio da je formiranje ilegalne vojske na Kosovu u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 , Kumanovskim sporazumom i protiv cilja srpske države - a to je dugoročna stabilnost.

Dodaje da Srpska lista koja se protivi formiranju vojske na KiM ima podršku predsednika države Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Govoreći o prištinskoj platformi koju je predložila kosovska vlada kojim je predviđeno da razgovori u Briselu okončaju priznavanjem Kosova, Đurić kaže da će se stav međunarodne zajednice najbolje videti ukoliko platformu usvoji prištinski parlament.

"Priština nikada ništa ne radi bez saglasnosti međunarodne zajednice. Ukoliko međunarodna zajednica želi da se platforma ne usvoji oni će svojim prijateljima i partnerima reći da to ne usvajaju u parlamentu", rekao je Đurić za TV Prva.

Dodaje da Priština ne vidi budućnost u rešavanju odnosa na demokratičan , miran, diplomatski način i da su to pokazali u prethodnom periodu, a da je izostala reakcija Međunarodne zajednice.

"Reakcija međunarodne zajednice nije zadovoljavajuća, ona ne ohrabruje uspeh u nastavku dijaloga", pojasnio je Đurić.

Podseća da je Ramuš Haradinaj izjavio da Kosovo nema spoljnu politiku i da je to politika SAD-a.

Dodaje i da je dobro što je Vojska Srbije krenula putem modernizacije i jačanja, jer je Srbiji mir najvažniji.

"Snažna vojska je čuvar mira i važno da Vojska Srbije jača. Cilj jačanja je da imamo snažniji garant mira", naglasio je on i dodao da je Misija Euleksa neuspešna na KiM jer nije stvorila uslove za vladavinu prava.

"Taj i takav Euleks doveli su ti koji kažu da bi Kosovo trebalo pustiti bez ikakvog uslova u UN", pojasnio je on.