28
sre, sep

Školarci iz Novog Sada posetili Kosovo i Metohiju

Info

U okviru akcije "Svim srcem za osmeh deteta" u Domu kulture u "Gračanici" školarcima iz Novog Sada koji borave na Kosovu i Metohiji, predstavljen je dokumentarni film Predraga Radonjića "Bogoslovija zvuci".

Dokumentarni film "Bogoslovija zvuci" koji prikazuje život učenika u Bogosloviji "Kirilo i Metodije" u Prizrenu nakon obnove 2011. godine mogli su da u Gračanici vide i đaci i njihovi nastavnici iz Novog Sada, kojima ovo nije prva poseta Kosovu.

"To je treća godina za redom da decu iz Novog Sada, odnosno sa severa Srbije dovodimo na jug Srbije, na Kosovu, gde želimo da spojimo naše đake sa decom sa Kosova, da im pokažemo lepotu i veliko bogatstvo koje Kosovo ima. Nešto što su nam domaćini obezbedili da ovde posetimo jesu Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Zočište, manastir Gračanica i još puno naših svetinja na ovim prostorima. Nosimo sa sobom lepe uspomene i puno srce", ističe Goran Bajšanski iz udruženja građana Novi Sad.

Film je prikazan đacima i nastavnicima OŠ "Žarko Zrenjanin" i OŠ "Dušan Radović" iz Novog Sada koji su gosti učenika OŠ "Knez Lazar" iz Donje Gušterice. Deca će sa sobom, kako kažu, poneti lepe upomene.

"Bio sam preprošle godine, i jako dobro se osećam ovde, očekivanja su fenomenalna. Mnogo toga smo posetili ovde", kaže učenik iz Novog Sada Rastko Nedeljković.

"Posetili smo Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, Zočište, Gračanicu, a najviše mi se svidela Pećka Patrijaršija i na mene je ostavila najlepši utisak. Film mi se mnogo svideo, i otvara oči ljudima kako je stvarno ovde na Kosovu i drugačiji je od filmova koje sam dosad gledala", kaže Natalija Petrović iz Novog Sada.

Sedamnaestoro đaka i nastavnika OŠ "Žarko Zrenjanin" i OŠ "Dušan Radović" treći put boravi na Kosovu. Ovogodišnja trodnevna poseta završava se danas.