28
sre, sep

Jevtić osudio napad na novinare

Info

”Razočaran sam činjenicom da se danas desio incident prilikom koga su napadnuti novinari. Oni, niti bilo ko na ovim prostorima, ne treba da budu meta nikoga samo zbog činjenice da su Srbi jer se treba prihvatitu činjenica da na Kosovu treba slobodno da se živi i radi. Moraju odgovarati oni koji su počinili ovaj incident jer je njihov identitet poznat. Policija mora odmah da ih privede pravdi, kako bi poslužili kao primer svima onima koji se odluče na ovakav korak”, ocenio je potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, povodom današnjeg incidenta u kome su u Bošnjačkoj mahali napadnute novinarke Kosseva i Radio Beograda, nakon izveštavanja o poseti direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đurića.

Jevtić je upozorio da se jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodan rad mora poštovati svuda.

„Činjenica je da su novinari obavljali svoj posao i da nisu ugorzili nikoga svojim radom. Upravo zbog toga ovaj incident ozbiljno zabrinjava. Lično ću uložiti svoj autoritet svuda tamo gde bude trebalo da se o ovom i i ncidentima sličnim ovom razgovara unutar institucija i od svih nadležnih tražiti više zalaganja u zaštiti novinara”, istakao je Jevtić.

Takođe je rekao da nisu zaboravljeni ni raniji napadi na novinare, poput napada na ekipu RTK2, ekipu TV Most, kao ni nestali i ubijene novinari Radio Prištine Đura Slavuj i Ranko Peranić, zatim novinari prištinskog“Jedinstva“ i dopisnik „ Politike“Ljubomir Knežević, Aleksandar Simović, Marjan Melonašij i Momir Stokuća.

„ Danas su srpski novinari na Kosovu još jednom ometeni u obavljanju svog posla što je za svaku osudu i kažnjavanje“ zaključio je Jevtić.