28
sre, sep

Marić Haradinaju: Da li ste nekoga ubili!? (VIDEO)

Info

U gostovanju u emisiji "Ćirilica" Happy televizije predsednik vlade tzv. nezavisnog Kosova, Ramuš Haradinaj otvoreno je pričao o odnosima Kosova i SAD, slučajevima "Đurić" i "Gulenisti", Hagu...

U intervjuu, koji je vođen u Prištini, Haradinaj je bez zadrške rekao da Kosovo nema svoju spoljnu politiku.

"Mi nemamo svoju spoljnu politiku, sledimo SAD. U problemu smo ako oni nemaju mišljenje, onda 'moramo da mislimo' sami", otvoreno je rekao premijer samoproglašenog Kosova.

 

Zbog toga Priština i insistira da se u dijalog sa Beogradom aktivno uključe i SAD, i zbog čega je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini demonstrativno izašla sa jednog bilateralnog sastanka u Briselu.

Haradinaj tvrdi da Srbin danas može normalno da živi u Prištini bez fizičke pretnje, ali da je formiranje Zajednice srpskih opština problematično.

"Prvo da vidimo koju ćemo zajednicu imati, da bi znali kada. Varijanta po Briselskom sporazumu je nemoguća jer je Ustavni sud Kosova odlučio da nije po zakonu. Kakvu drugu formirati, to je stvar dogovora i radimo na tome", kaže Haradinaj.

ČUDNA SITUACIJA SA ĐURIĆEM

Što se tiče teškog incidenta sa šefom Kancelarije Vlade Srbije Markom Đurićem, koji je Severnoj Kosovskoj Mitrovici uhapšen, tučen i deportovan preko administrativnog prelaza u centralnu Srbiju, kosovski premijer kaže da je "čudan slučaj".

"Nezgodna situacija se desila jer je Đurić imao zabranu ulaska za taj dan. Da je ušao sutradan, što sam pokušao da mu javim kada je najavljivano da će doći, ne bi bilo problema. To se pokazalo i za Uskrs, kada je kasnije bio, ili kada je bio predsednik Vučić kasnije", kaže Haradinaj.

Haradinaj kaže da ne može da komentariše da li se cela ta situacija desila da bi predsednik Kosova Hašim Tači "pokrio" izručivanje šest turskih državljana Turskoj. Zbog protivljenja tom događaju Haradinaja je prozivao, pa i vređao, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Nemam ja problem sa Erdoganom, ali izručenje je bilo nelegalno i zbog toga su smenjena dvojica ljudi iz bezbednosnih službi koju su pod mojom ingerencijom", rekao je Haradinaj.

HAG JE REKAO SVOJE

"Žao mi je srpskog naroda koji i dalje mora da sluša najcrnju propagandu o meni, koja kao da je zaostala iz vremena Slobodana Miloševića. Razumem da je tako bilo u vreme rata i OVK, ali danas, to stvarno ne razumem", rekao je Haradinaj u delu razgovora o ratnim zločinima i Haškom tribunalu.

Haradinaj negira da je vršio zločine nad Srbima, i rekao da je samo istina, a ne SAD niti pak "nestanak" svedoka, učinili da ga oslobode optužbi za ratne zločine.

Primer je slučaj "Radonjičko jezero", gde je pronađeno mnogo tela a za koje je bio optužen, Haradinaj kaže da ga je tu oslobodila ne reč, nego snimak dovoženja tela, koji je snimljen za vojni arhiv u Beogradu, a koji pojavio u Hagu.

"Druga i finalna presuda Tribunala jasno kaže da ne samo da nisam činio zločine nego sam radio protiv toga da do njih dođe", rekao je Ramuš Haradinaj.

Albanac sam volim da popijem

"Jedino što je tačno iz onog što je Erdogan rekao o meni je da volim da popijem. Pijem rakiju iz takvog sam kraja (Metohije). Albanci vole da žive, a imamo dugu hrišćansku tradiciju i kulturu pre muslimanske. Moja porodica je poreklom katolička, Đoka, zvuči kao što se preziva vaš teniser Đoković", rekao je Haradinaj.