23
sub, sep

Vučić: Za Srbiju nema dobrog rešenja što se tiče Kosova (VIDEO)

Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da što se tiče Kosova za Srbiju nema dobrog rešenja.

"Kompromis podrazumeva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni ili pomalo zadovoljni, ali to znači mnogu bolju budućnost za nas", rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je poručio gradjanima da neće biti lako u budućnosti u političkom smislu što se tiče Kosova i Metohije.

On je kazao da je sa nemačkom kancelarkom iskreno razgovarao i da je zadovoljan razumevanjem i poštovanjem koje je dobio, kao i da je Angela Merkel apsolutno za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

Prema njegovim rečima, saglasili su da je potrebno da se nastavi na pronalaženju rešenja, jer je ono "bolje od bilo kakvog konflikta, pa makar on bio i zamrznut".

"Mi smo spremni na kompromis po pitanju Kosova i Metohije, ali za kompromis su uvek potrebne dve strane, potrebna je sem dogovora Srba i Albanaca, saglasnost Evropske unije, Amerikanca, Turske, Rusije i da o svemu tome bude obaveštena i Kina, da svi o tome budu obavešteni, zato je to toliko teško", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija nema pravo da odustaje od toga.

"Ja mislim da nije dobro rešenje da za 30 godina opet nekog predsednika Srbije pitate o tome", kazao je Vučić.

Jedna od tema razgovora bilo je učešće Srbije na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, a Angela Merkel je istakla da bi bilo veoma važno da Srbija učestvuje.

"Ranije sam rekao i njoj sam rekao da je taj samit bez Srbije značio veliki probleme i štetu za Srbiju i rekao sam joj da se nadam da ću doći. Zamislite da dodju sve zemlje EU, da dodju predstavnici Prištine i celog Zapadnog Balkana, a mi da ne dodjemo", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da će Srbija svakako biti predstavljena na samitu u Sofiju i da se nada da će to biti na najvišem nivou.

Dodao je da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao i o jedinstvenom tržištu na Zapadnom Balkanu što, po njegovim rečima, doprinosi jačanju privrede regiona i kompanija koje tu posluju.

Predsednik je naveo da je zadovoljan što Nemačka postaje najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije i što se stvaraju uslovi da godišnja trgovinska razmena bude pet milijardi evra, pogotovo posle novih investicija Simensa u Kragujevcu i dolaska kompanije CTF u Pančevo.

Vučić je danas pre sastanka u Berlinu izjavio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti, i da bi bilo kakav eventualni sukob na Balkanu sve zemlje i narode u tom regionu vratio 100 godina unazad u razvoju.

"Daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili destabilizacija regiona izbegnu po svaku cenu", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je rekao da je evropski put Srbije od vitalnog značaja za Srbiju i da će ona morati da donosi brojne teške odluke ako želi da postane deo EU.

"Da li će to biti 2025. godine ili ne, to u najvećoj meri zavisi od nas, i da li ćemo biti u stanju da sprovedemo reforme, kao i od nekih drugih stvari u regionu", rekao je Vučić.

On je zahvalio Angeli Merkel što se interesuje za Srbiju i Zapadni Balkan u celini, i ocenio da bi u regionu bilo više kriza nego što ih je bilo da nije njene pažnje.

"U bilaterlanim odnosima imamo krupne pomake napred. Nemačka i Srbija svake godine imaju sve veću trgovinsku razmenu. Prošle godine ona je bila 4,3 milijarde evra. U prva dva meseca veća je za 12,6 odsto i očekujemo da dostigne pet milijardi evra možda čak i do kraja ove godine", rekao je Vučić.

Predsdnik Srbije je naglasio: "Nemačka je naš najvažniji partner, imamo s njom najveću ekonomsku razmenu i najznačajnija je zemlja za nas u EU".

Angela Merkel: Radujem se sastanku sa Vučićem, čestitam Brnabić na reformama u Srbiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu razgovarati o Kosovu i evrointegracijama i čestitala na "kursu reformi kojim Srbija hrabro ide".

"Radujem se današnjem sastanku sa Vučićem. Razgovaraćemo o kursu reformi kojim Srbija hrabro ide. To se vidi i to je kompliment premijerki Srbije Ani Brnabić", rekla je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije u Berlinu.

Merkel je rekla da će sa Vučićem razgovarati o predstojećm samitu u Sofiji i samitu Berlinskog procesa u Londonu u junu, o bilateralnoj saradnji i o situaciji u regionu.

"Želimo da ovim susretom doprinesemo da se pronadje rešenje (za Kosovo) iako to nekada može biti teško", rekla je nemačka kancelarka

Angela Merkel je podsetila da je Bugarska kao predsedavajuća EU visoko na agendi postavila region Zapadnog Balkana.