23
uto, jul

Jevtić i italijanski ambasador: ZSO samo prema dogovoru iz Brisela

Info

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, održao je danas sastanak sa ambasadorom Italije na Kosovu Pjerom Kristoforo Sardijem i s njim razgovarao o podršci italijanske Ambasade u važnim procesima za nevećinske narode na Kosovu, kao i o tome kako prevazići probleme koji trenutno stoje na putu poverenja dva naroda, srpskog i albanskog, stoji u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Jevtić je italijanskom ambasadoru tokom sastanka u Prištini rekao, da se mora prevazići period u kome se Kosovo danas nalazi i da se što hitnije moraju iznaći načini da kosovsko društvo krene sigurnim koracima napred jer trenutna situacija u mnogim oblastima opterećuje sve narode koji žive na ovim prostorima.

Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je i tokom ovog sastanka bila jedna od glavnih tema, gde je od strane ministra Jevtića traženo da međunarodna zajednica podrži stav „Srpske liste“ i Srba na Kosovu, da se kada je u pitanju njeno formiranje moraju poštovati sve norme dogovora iz Brisela i da se ZSO mora jedino formirati u skladu sa onim što piše u dogovoru. Jevtić je podsetio da je Prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištinr ratifikovan u Skupštini Kosova dvotrećinskom većinom i to je dalo pravnu osnovu da se ZSO uspostavi.

Obavestio ga je da ministar administracije lokalne samouprave Ivan Todosijević, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo i on kao potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak su u tehničkom mandatu ali da u kapacitetu u kome danas rade i dalje pomažu onima kojima je pomoć neophodna.

Inače, ovo je drugi susret ministra Jevtića sa ambasadorom Italije na Kosovu Kristoforo Sardijem. Jevtić i Sardi su se sastali i tokom septembra meseca prošle godine i na tom sastanku je zaključeno da jedan od najvažnijih procesa na Kosovu, proces povratka ne teče planiranim tokom i da stvari treba menjati u cilju pospešivanja i opstanka i povratka Srba na Kosovu.