23
sub, sep

Dačić: Prizanje Kosova ne dolazi u obzir! (VIDEO)

Info

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Srbija pazi na svoje državne interese i da svi, na neki način, razumeju našu poziciju. Poručuje Srbima na KiM da izdrže i opstanu.

Ivica Dačić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je njegov grčki kolega Nikos Kocijas istakao da su odnosi dve zemlje dobri, ali da bi trebalo da se materijalizuju.

"Trebalo bi da nađemo načine da saradnja Srbije i Grčke bude konkretna i plodotvornija. Sa Francuskom dugi niz godina pokušavamo da resetujemo naše odnose i mi ćemo sledeće godine obeležiti 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 100 godina od savezništva i kraja rata u čijoj završnici su naše i francuske trupe zajedno učestvovale", ističe Dačić.

Dodaje da je razmimoilaženje nastalo raspadom biše Jugoslavije i da je Francuska priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Ministar spoljnih poslova Srbije napominje da ne misli da su razgovori sa Prištinom u završnoj fazi.

"Oni su tek u početnoj fazi, o tehničkim pitanjima se vodi dijalog i Priština ne želi da razgovara o trajnom rešenju. Mnoge zapadne zemlje koje su priznale Kosovo smatraju da je to već rešeno i samo treba da nateraju Srbiju da prizna Kosovo. Mislim da je svima jasno i verujem da će predsednik Vučić reći da ta opcija, da Srbija prizna jednostran akt, ne postoji", objašnjava ministar Dačić.

Kaže i da je grčki ministar predložio trilateralu Srbija-Španija-Grčka.

"Neke nervira to što ja radim jer neke države povlače priznanje. Taj dijalog treba da se vodi i zato su sastanci važni, da svi vide kakva je pozicija Srbije", napominje Dačić.

Dodaje da velike sile poštuju stanje na terenu i da Srbi na KiM treba da izdrže i opstanu.

Dačić ističe i da Srbija pazi na svoje državne interese i da svi na neki način, razumeju našu poziciju.

"Apelujemo na velike sile da pokažu suzdržanost", poručuje Dačić.

Dačić: Vreme namćora prošlo, imali smo ih dosta

Govoreći o svom pevanju gostima iz inostranstva, Ivica Dačić kaže da njegovi gosti iz Srbije odlaze zadovoljni što im je pružena mogućnost da se neformalno lepo provedu.

"Ja ne pevam na sastanku, smešno je da se o tome priča, to je moja stvar šta ja radim sa njima, bitni su rezultati", poručuje ministar.

Kaže da je Tito imao neposrednu diplomatiju i da danas gde god ga pomene, otvaraju se sva vrata.

"Vreme namćora je prošlo, imali smo ih dosta", poručuje Dačić.